Skip to main content

Σόιμπλε: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε

«Συζητήσαμε διεξοδικά και επί αρκετή ώρα, όχι πάντα με συμφωνία», με αυτή τη φράση ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπο

«Συζητήσαμε διεξοδικά και επί αρκετή ώρα, όχι πάντα με συμφωνία», με αυτή τη φράση ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Γιάννη Βαρουφάκη.

«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη. Όπως είπε ο Γερμανός αξιωματούχος, «καθήκον μας είναι να ψάξουμε για κοινές λύσεις». Επανέλαβε τη θέση της Γερμανίας ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και πως δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα κουρέματος ή απομείωση του χρέους. Όπως είπε, «προέχει η πρόσβαση στις αγορές για την Ελλάδα».

Υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα λύνονται όταν αντιλαμβανόμαστε και την άποψη των άλλων», σημειώνοντας παράλληλα ότι «το πρόβλημα του ελληνικού χρέους πρέπει να επιλυθεί». Ξεκαθάρισε ότι «η προσφορά της Ευρώπης έφτασε μέχρι το σημείο που δεν πήγαινε παραπέρα». Όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, «το ισχύον πρόγραμμα αν αλλάξει, τότε θα χρειαστεί μια συμφωνία και έγκριση».

Αναγνώρισε ότι «έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου, όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος». Ωστόσο, είπε ότι «τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί».

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στην Ελλάδα οποιαδήποτε βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι να αποστείλουμε 500 φορολογικούς υπαλλήλους ως συμβούλους αλλά αυτό δεν έχει γίνει εφικτό. Μιλήσαμε για διμερή προγράμματα και για διμερή βοήθεια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε μαζί από κοινού προς το συμφέρον της Ελλάδας να προχωρήσει σε ένα μέλλον. Δεν έκρυψα βέβαια τον σκεπτικισμό μου για κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η νεα κυβέρνηση. Ότι δεν κινούνται στην σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε.

«Ο κ. Βαρουφάκης, είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους ψηφοφόρους. Βεβαίως πρόκειται για δημοκρατικό καθήκον αλλά πρέπει να σεβαστούμε και όλους τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

«Δεν έχουν ξεπεράσει εντελώς την κρίση, αλλά έχουμε προχωρήσει αρκετά. Τον δυσκολότερο δρόμο σε αυτήν την κατάσταση τον είχε η Ελλάδα. Πάντοτε έλεγα πως πρέπει να δείχνουμε σεβασμό για τον δύσκολο δρόμο που καλούνται να βαδίσουνε οι πολίτες στην Ελλάδας, και για τις προόδους που έχει κάνει η Ελλάδα» σημείωσε.

Βαρουφάκης: Συμφωνήσαμε να μπούμε σε διαβουλεύσεις

«Δεν πετύχαμε μια συμφωνία. Ούτε καν συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Συμφωνήσαμε να μπούμε σε διαβουλεύσεις για να βρεθεί μια λύση που να βάζει πάνω απ όλα το συμφέρον της Ευρώπης. Δεν συζητήσαμε για το χρεος δεν συζητήσαμε για το κουρεμα αλλά βάλαμε τις βάσεις για συζήτηση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ.Βαρουφάκης.

«Συμφωνήσαμε να μπούμε σε διαβουλεύσεις ως εταίροι προς μια ευρωπαϊκή λύση. Βάλαμε το πλαίσιο για τις διαβουλεύσεις που χρειάζεται» είπε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. «Οι συμπατριώτες μου δεν περιμένουν τίποτε άλλο, παρά αξιοπρέπεια» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα θα κάνει ο,τι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει μια χρεοκοπία. Αυτή η λέξη θα φύγει από το «γήπεδο» τόνισε.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει χρόνο για να παρουσιάσει τις προτάσεις της. «Το μήνυμά μου στον κ. Σόιμπλε είναι πως από την κυβέρνηση μας μπορεί να περιμένει λογική, προτάσεις, που δεν στηρίζονται στην προώθηση του ενδιαφέροντος του μέσου Έλληνα, αλλά του μέσου Ευρωπαίου - Είμαστε σε ετοιμότητα για μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ζητάμε λίγο χρόνο, κατά τον οποίο θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στις εταίρους μας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) συνεκτικές προτάσεις καθώς και έναν οδικό χάρτη, ένα πρόγραμμα - γέφυρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε ο Έλληνας αξιωματούχος, «πρέπει να σεβαστούμε τις υπάρχουσες συμφωνίες χωρίς να σπάζουμε το εύθραυστο λουρί της δημοκρατίας».

Όπως είπε ο υπουργός της Ελλάδας, «επισήμως το τρέχον πρόγραμμα ισχύει έως τέλος του μήνα. Από την αρχή του προγράμματος η θέση μας ήταν πως οι εταίροι μας μάς δίνουν πολλά χρήματα τα οποία πηγάινουν στον λάθος σκοπό. Δεν έχουμε άμεσο δικαίωμα να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα». Ο υπουργός αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με το 60%-70% των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το τρέχον πρόγραμμα. «Δεν θα έλεγα ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να απαλειφθούν, λείπει μεγάλος αριθμός που αφορούν στην διαφθορά» ανέφερε.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε αναφορά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και στο κόμμα της Χρυσής Αυγής. «Σε μια χώρα που έχει υποστεί ταπείνωση μπορεί να εκκολαφθεί το αβγό του φιδιού. Υπάρχει στη Βουλή ένα νεοναζιστικό κόμμα. Ο ναζισμός αναφύεται στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε τον λαό της Γερμανίας στο πλευρό μας, για να μείνουμε σταθερή στο μεταπολεμικό ευρωπαϊκό εγχείρημα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «είναι δουλειά μας να καθαρίσουμε την Ελλάδα από τη διαφθορά». «Έστειλα το μηνυμα στον Σόιμπλε ότι η κυβέρνηση μας δεν θα σταματήσει σε τίποτα για να καταπολεμήσει την διαφθορά, την σπατάλη και την αναποτελεσματικότητα. Σε αυτή την προσπάθεια είπα στον υπουργό ότι θέλουμε την τεχνική και ηθική στήριξή του», ανέφερε. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιες φορές που υπάρχουν διασυνοριακές παραβιάσεις, όταν η διαφθορά ξεπερνάει τα σύνορα, πρέπει να δρούμε από κοινού. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έγινε ερώτηση από δημοσιογράφο για το θέμα της Siemens και τον Γιώργο Χριστοφοράκο, ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε δεν απάντησε επί της ουσίας. Σημείωσε μόνο ότι «οι άνθρωποι δεν αλλάζουν από χώρα σε χώρα».

Η συνάντηση των δύο αντρών στη γερμανική πρωτεύουσα διήρκησε περίπου δύο ώρες.

ZENITH