Skip to main content

Σόιμπλε: Ξεχάστε κούρεμα του χρέους

Οι Έλληνες πολιτικοί να προσέχουν και να μην υπόσχονται προεκλογικά περισσότερα από αυτά που μπορούν να κάνουν μετά, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει πολύ λίγα στην διαπραγμάτευση,

Οποιαδήποτε συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, καλεί τους πολιτικούς στην Ελλάδα να επιδείξουν σύνεση, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει οι Έλληνες πολιτικοί να προσέχουν και να μην υπόσχονται προεκλογικά περισσότερα από αυτά που μπορούν να κάνουν μετά».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το χρέος της αυτή τη στιγμή και ότι πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της μετά τις εκλογές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει πολύ λίγα στην διαπραγμάτευση»

Εξάλλου, μιλώντας στο Reuters, αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαμηνύουν πως το μόνο που μπορεί να πετύχει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του χρέους είναι μία επέκταση των λήξεων των δανείων και μείωση των επιτοκίων για ένα μικρό όμως μέρος τους. «Δεν εξετάζουμε ένα κούρεμα χρέους», είπε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βαλντίς Ντομπρόσφκις.

«Η ευρωζώνη σίγουρα ετοιμάζεται για να κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί ώστε να ικανοποιήσει κάποια από τα θέματα της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρα όρια: ένα κούρεμα χρέους δεν είναι αποδεκτό», τόνισε αξιωματούχος. «Εάν ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει, να είναι αποδεκτός στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιδείξει κάποιο βαθμό ρεαλισμού», είπε άλλος. «Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τα οικονομικά της, θα είναι μέρος της όποιας συμφωνίας» πρόσθεσε.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι, σχολιάζοντας τα περί κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εφόσον εκλεγεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν πως «βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και όλες οι πλευρές στέλνουν διάφορα μηνύματα για να κερδίσουν όσους περισσότερους ψήφους μπορούν».

«Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή βγει από την ευρωζώνη ή επιδιώξει κάτι άλλο, τότε θα είναι σαν να έχουν πυροβολήσει μόνοι τους και τα δύο τους πόδια», είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

ZENITH