Skip to main content

Σοκ και δέος στην κτηματαγορά από τα νέα φορολογικά μέτρα

Εξοντωτικά και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα χαρακτηρίζουν τα νέα μέτρα φορολόγησης των ακινήτων οι φορείς της κτηματαγοράς. Δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι με την επαναφορά του ΦΜΑΠ, ενώ ζητούν το
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Εξοντωτικά και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα χαρακτηρίζουν τα νέα μέτρα φορολόγησης των ακινήτων που ανακοινώθηκαν, οι φορείς της κτηματαγοράς με δηλώσεις τους στη Voria.gr. Στο σύνολό τους σημειώνουν ότι η επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), με την κλίμακα που ανακοινώθηκε, δεν είναι η ενδεδειγμένη στην ήδη ασθμαίνουσα αγορά του ακινήτου, ενώ ζητούν το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών, καθώς ενδεχόμενη αύξηση θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στην οικοδομή.

Για «ταφόπλακα στον ήδη θαμμένο κλάδο του ακινήτου» κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), Κωνσταντίνος Γεωργάκος, ο οποίος συμπληρώνει ότι τα νέα μέτρα πλήττουν τα υγιή νοικοκυριά, καθώς με το αφορολόγητο όριο να είναι μόλις στις 400.000 ευρώ και με την παράλληλη προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, «δε θα υπάρξει ιδιοκτήτης ακινήτου που δε θα θιγεί».

Επιπλέον, σημειώνει ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει χρήματα, πλήττει ολοσχερώς τον κλάδο της οικοδομής και δημιουργεί αντικίνητρα στην αγορά ακινήτου τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και για τους ξένους επενδυτές. «Τα μέτρα αντενδείκνυνται στο ήδη αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο», καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας (ΣΟΕΒΕ), Γιάννης Παγώνης, υπογραμμίζει ότι το ακίνητο αποτελεί τον εύκολο στόχο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι τα μέτρα είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα και με στόχο να λύσουν ένα πρόβλημα του σήμερα, θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα μεσοπρόθεσμα.

Σημειώνει, δε, ότι η κλίμακα του ΦΜΑΠ θα έπρεπε να ξεκινά τουλάχιστον από τα 700.000 ευρώ, καθώς υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα δεν τους αποφέρουν έσοδα, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο. Ακόμα, προσθέτει ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν πρέπει να προσαρμοστούν, γιατί η κίνηση αυτή θα αποτελούσε το τελειωτικό χτύπημα για την οικοδομή.

Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, ο οποίος σημείωσε ότι «η επιβολή για τέταρτη φορά του ΦΜΑΠ, με δημευτικούς αυτή τη φορά συντελεστές και προσχηματικό αφορολόγητο, που ανακοινώθηκε σήμερα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό τη μικρομεσαία ακίνητη περιουσία και κατεδαφίζει κάθε ελπίδα ανάκαμψης της οικοδομής και κατ΄επέκταση της οικονομίας μας».

«Η καθιέρωση βαρύτατων φορολογικών συντελεστών, έως και 1% ετησίως από τα 800.000 ευρώ, εν γνώσει του ότι μέγας αριθμός υπαγομένων δεν έχει έσοδα για να τον καταβάλει, σημαίνει ότι η ακίνητη ιδιοκτησία φεύγει μοιραία από τα χέρια των εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων σε όλη τη χώρα που αδυνατούν να πληρώσουν τον υπέρογκο αυτό φόρο, για να καταλήξει στα χέρια των οικονομικά ισχυρών που καραδοκούν να την ιδιοποιηθούν αντί πινακίου φακής», συμπλήρωσε ο κ. Παραδιάς.

«Πιστεύω ότι ο παράλογος και καταστρεπτικός αυτός φόρος, ο οποίος απειλεί με πλήρη απαξίωση το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού, την ακίνητη ιδιοκτησία του, θα καταρρεύσει συντομότερα από τις τρεις προηγούμενες φορές», κατέληξε.

ZENITH