Skip to main content

Σοκ: Ο συγκυβερνήτης συνειδητά έριξε το αεροπλάνο της Germanwings

Ο εισαγγελέας Μασσαλίας ανακοίνωσε ότι ο γερμανικής υπηκοότητας συγκυβερνήτης αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα της καμπίνας στον κυβερνήτη και έριξε το μοιραίο αεροπλάνο της Germanwings.

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας Μασσαλίας για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τα τελευταία κρίσιμα λεπτά πριν την πτώση του μοιραίου Airbus..

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των New York Times ότι τη στιγμή της συντριβής του αεροπλάνου της Germanwings με 150 επιβαίνοντες στο πιλοτήριο βρισκόταν μόνο ο συγκυβερνήτης. «Η πιο πιθανή ερμηνεία είναι ότι ο 28χρονος συγκυβερνήτης απείχε συνειδητά και αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα στα χτυπήματα του πιλότου» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο ίδιος ενεργοποίησε το κουμπί που οδηγεί σε απώλεια ύψους. 

Ο εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι ο συγκυβερνήτης Andreas Lubitz δεν έδωσε καμία απάντηση στις οχλήσεις των πύργων ελέγχου, που του έδιναν προτεραιότητα. «Δεν είπε ούτε μια λέξη ο συγκυβερνήτης. Ακουγόταν μόνο η αναπνοή του» υπογράμμισε.

Αρχικά οι συνομιλίες είναι κανονικές, ακόμα και πρόσχαρες. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο κυβερνήτης βγήκε από το κόκπιτ για να ικανοποιήσει μία σωματική του ανάγκη αλλά δεν κατάφερε να επιστρέψει. Στο πιλοτήριο έμεινε ο συγκυβερνήτης, ο οποίος ενεργοποίησε το κουμπί καθόδου του αεροπλάνου. Όταν ο κυβερνήτης θέλησε να εισέλθει στο πιλοτήριο η πόρτα ήταν κλειδωμένη από μέσα. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισαγγελέας, ο πιλότος χτυπούσε δυνατά την πόρτα, προκειμένου να επιστρέψει στο πιλοτήριο. 

Ο Γάλλος εισαγγελέας επανέλαβε πολλές φορές ότι στη διάρκεια των δέκα λεπτών που διήρκεσε η κάθοδος του αεροσκάφους, ο κυβερνήτης δεν είπε «ούτε μία λέξη». Λίγο πριν την πρόσκρουση του αεροπάνου της Germanwings, ενεργοποιείται ο συναγερμός.

Πριν την οριστική πρόσκρουση ακούγεται ο ήχος μιας πρώτης πρόσκρουσης. Τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή στον καταγραφέα συνομιλιών του μαυρού κουτιού ακούγονται κραυγές επιβατών.

Το αεροπλάνο προσέκρουσε στο βουνό με 430mph και όλοι πέθαναν "ακαριαία".

Ο συγκυβερνήτης ήταν γερμανικής υπηκοότητας και σύμφωνα με τον εισαγγελέα η συμπεριφορά του πριν ο κυβερνήτης βγει από το πιλοτήριο ήταν παράξενη.

Πρώτη δημοσίευση: 13.53

 

 

ZENITH