Skip to main content

Σοκ: Πάνω από τις 1.040 μ.β. έφτασαν τα spreads

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η αγορά των ελληνικών 10ετών ομολόγων, με τα spreads να βρίσκονται σε μία εκτός προηγουμένου πτήση ξεπερνώντας τις 1.040 μ.β.!
Εκτός ελέγχου βρίσκεται η αγορά των ελληνικών 10ετών ομολόγων, με τα spreads να βρίσκονται σε μία εκτός προηγουμένου πτήση, ξεπερνώντας λίγο μετά τη μία το μεσημέρι τις 1.000 μ.β. Πριν από λίγο τα spread ξεπέρασαν τις 1.040 μονάδες βάσης μετά τις 690 μονάδες βάσης στο κλείσιμο της Τρίτης.

Ωστόσο μετά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο ότι στο νομοσχέδιο που προωθείται στο γερμανικό κοινοβούλιο προβλέπεται βοήθεια στην Ελλάδα, τα spreads αποκλιμακώνονται κάτω από το σημερινό ιστορικό υψηλό προς τις 880 μονάδες βάσης.

Η χώρα μας βρίσκεται στο στόχαστρο μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης από τους κερδοσκόπους, οι οποίοι πλέον δρουν ανεξέλεγκτα, μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια).

Σε δυσθεώρητα ύψη και το CDS του ελληνικού πενταετούς ομολόγου το οποίο διαμορφώνεται στο ιστορικό υψηλό των 865,4 μονάδων βάσης.

Το επιτόκιο για το διετές ελληνικό ομόλογο του δημοσίου έχει ξεπεράσει το 22,7% με το spread να βρίσκεται στις 1.725 μονάδες βάσης σε επίπεδα χρεοκοπίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ισλανδία κήρυξε στάση πληρωμών, όταν το spread του δεκαετούς ομολόγου της έφτασε λίγο πάνω από τις 1.400 μονάδες βάσης.

Αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα μας θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, καθώς δεν θα δανειστεί από τις διεθνείς αγορές αλλά από τον μηχανισμό στήριξης. Είναι ενδεικτικό ωστόσο των ισχυρών επιθέσεων που ασκούν οι κερδοσκόποι.

Ταυτόχρονα, με την επίθεση στην Ελλάδα εκδηλώνονται έντονες πιέσεις στην Πορτογαλία, η οποία αναμένεται να είναι το επόμενο θύμα στην ευρωζώνη. Το spread του πορτογαλλικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού bund έχει ξεπεράσει σήμερα τις 310 μονάδες βάσης και του αντίστοιχου ισπανικού τις 132 μονάδες βάσης. Το κόστος των πορτογαλικών πενταετών CDS έχει εκτοξευτεί στο επίπεδο των 408 μονάδων βάσης με ενδείξεις περαιτέρω καλπασμού

Εν μέσω του κλίματος πανικού τα χρηματιστήρια της Ευρώπης καταβαραθρώνονται, ενώ το ευρώ βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα έτους έναντι του δολαρίου στα 1,3143.


Τελευταία ενημέρωση 14:27

ZENITH