Skip to main content

Σοκ σε Ελλάδα και Ευρώπη για την ισραηλινή επίθεση

Στην ενεργοποίηση της Μονάδας Χειρισμού Κρίσεων προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση, για την οποία ανησυχούμε και οι δυο χώρες, τόνισε ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθ
Στην ενεργοποίηση της Μονάδας Χειρισμού Κρίσεων προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών μόλις έγινε γνωστό ότι δυνάμεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεωνανέκοψαν τον πλου και κατέλαβαν πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστικήβοήθεια στη Γάζα. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες προς την ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε να έχει άμεση ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που επέβαιναν στα σκάφη, ενώ, όπως και σε προηγούμενες επικοινωνίες, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειάς τους.

Αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη. 

Από την πρώτη στιγμή που οι Έλληνες συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία για μεταφορά βοήθειας στον Παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας εκδήλωσαν την πρόθεσή τους, ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που ενείχε η ενέργειά τους. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών προέβησαν στις κατάλληλες παραστάσεις προς τις ισραηλινές αρχές, με γνώμονα την προστασία της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Δ. Δρούτσας, δέχθηκε στις 10:00 στο ΥΠΕΞ τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, κ. Ali Yahya.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα Αλί Γιάχια, εξερχόμενος από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, από τον οποίο έγινε δεκτός το πρωί, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών για την πληροφόρηση που έχει ως προς τις στρατιωτικές ενέργειες που έγιναν εκ μέρους του Ισραήλ, έναντι της ανθρωπιστικής βοήθειας που επιχείρησε να σπάσει το θαλάσσιο αποκλεισμό για τη λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται, είπε ο κ. Γιάχια, για δυσάρεστη κατάσταση, για την οποία ανησυχούμε και οι δυο χώρες. «Είχαμε ενημερώσει από την αρχή για τους κινδύνους αυτής της αποστολής, εντός της οποίας υπάρχουν και εξτρεμιστικές ομάδες που θέλουν να βοηθήσουν τη Χαμάς. Όποιος θέλει να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους, υπάρχουν άλλοι επίσημοι δίαυλοι μέσω του Ισραήλ και μέσω της παλαιστινιακής αρχής», τόνισε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ είπε ότι το σημείο που σημειώθηκαν οι συγκρούσεις είναι στρατιωτική περιοχή, αρνήθηκε όμως να απαντήσει αν είναι διεθνή ύδατα.

ΚΚΕ: Άγρια δολοφονική επίθεση του Ισραήλ

Για άγρια δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού κάνει λόγο το ΚΚΕ καταγγέλλοντας «με αποτροπιασμό και αγανάκτηση» την επιχείρηση κατά της νηοπομπής αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Δ. Δρούτσα και ζήτησε την κατάργηση κάθε στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, καθώς και την παρέμβαση της κυβέρνησης για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

«Πρόκειται για ένα νέο έγκλημα της ισραηλινής κυβέρνησης και του κράτους ενδεικτικό της βαρβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες το παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ τονίζεται πως η επίθεση «σηματοδοτεί την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας όχι μόνο κατά του Παλαιστινιακού λαού, αλλά και στους λαούς της περιοχής».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η προκλητική στρατιωτική δράση του ισραηλινού κράτους στηρίζεται και πριμοδοτείται σταθερά από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που όχι μόνο ανέχτηκαν την ισραηλινή επιθετικότητα, αλλά υπέγραψαν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας διοργανώνοντας μεγάλης έκτασης κοινά στρατιωτικά γυμνάσια».

Καταλήγοντας το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να διακόψει αμέσως κάθε είδους στρατιωτικά γυμνάσια και να καταγγείλει όλες τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, καθώς επίσης να αποχωρήσει αμέσως το πλοίο του πολεμικού ναυτικού που περιπολεί ανοικτά του Λιβάνου.

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την ισραηλινή επίθεση

Στην απερίφραστη καταδίκη της ισραηλινής επίθεσης στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να δώσει λόγο στη διεθνή δικαιοσύνη για το νέο έγκλημά του», ενώ κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση γιατί – όπως επισημαίνει - «έδρασε ξανά και επισήμως ως πειρατής», παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα εξαπολύει μύδρους κατά της ελληνικής κυβέρνησης γιατί «δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τη ζωή των Ελλήνων πολιτών που μετέχουν στην αποστολή και πέφτουν θύματα της ισραηλινής κυβερνητικής βίας». Την καλεί δε να παρέμβει άμεσα για την προστασία της ζωής των μελών της ανθρωπιστικής αποστολής που απειλείται.

Εκφράζει επίσης την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό, ενώ ζητεί τον άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στην Αθήνα σήμερα στις 7 το απόγευμα μπροστά στην Iσραηλινή πρεσβεία και στις 6 το απόγευμα στην Kαμάρα στη Θεσσαλονίκη.

ΛΑΟΣ: Στείρα επιθετικότητα από το Ισραήλ

«Το Ισραήλ έχει χάσει από μακρού το μέτρο. Κάθε φορά, γίνεται και πιο βίαιο», σχολιάζει ο ΛΑΟΣ σχετικά με την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση στα ανοιχτά της Γάζας.

«Η ανοχή κάποιων είναι εμφανές ότι τροφοδοτεί όχι μόνο την αδιαλλαξία του, αλλά και τη στείρα επιθετικότητά του», συμπληρώνεται σε ανακοίνωση του κόμματος, η οποία καταλήγει: «Όπου τυχόν και αν έχει κάποιο δίκιο, το χάνει από τις όλο και πιο βάναυσες ενέργειές του».

Διακοπή Ελληνο-ισραηλινής άσκησης

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, διεκόπη η Ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία «Μίνωας 2010», που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου, με αφορμή τις εξελίξεις με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη για την επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας διοργανώνουν το απόγευμα σε πολλές πόλεις της χώρας σε ένδειξη διαμαρτίας για τη στάση του Ισραήλ  και την επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας.

Στη Θεσσαλονίκη οι παλαιστίνιοι καλούν σε συγκέντρωση και πορεία στις 18.00 στην Καμάρα.

Τελευταία ενημέρωση: 11.40

ZENITH