Skip to main content

SOS εκπέμπουν τα Ταμεία

Η έλλειψη ρευστότητας στο ελληνικό δημόσιο φτάνει σταδιακά στο μη περαιτέρω, με τα αποθεματικά των Ταμείων να εξαντλούνται επικίνδυνα.

Στο μη περαιτέρω έχει φτάσει η κατάσταση από πλευράς έλλειψης ρευστότητας στο ελληνικό δημόσιο. Μόλις προ δύο εβδομάδων, η Voria.gr έγραφε για δύο ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αναγκάστηκαν να «σπάσουν» ομόλογα τους, για να πληρώσουν επικουρικές συντάξεις. Μόνο που κι αυτά τα ...αποθέματα δείχνουν να εξαντλούνται πλέον.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα, προειδοποιητική επιστολή - βόμβα έστειλε στην κυβέρνηση και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Προβλέπει στάση πληρωμών από το Μάιο, στα μερίσματα που λαμβάνουν 230.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου. Η κυβέρνηση έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι θα καλύψει τις υποχρεώσεις του, αν χρειασθεί, ωστόσο, το καμπανάκι εξακολουθεί να χτυπά δυνατά.

Έως πότε θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Έως ότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφασίσει να αρθεί το όριο για τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, που ισχύει από τα μέσα Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της περνούν άπραγες, η μία μετά την άλλη. Το ίδιο αναμένεται ότι θα γίνει και με την επόμενη. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να αυξάνει το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, συνεχίζοντας τις μικρές, τμηματικές, «ενέσεις ρευστότητας».

ZENITH