Skip to main content

Σώθηκαν στο παρά πέντε οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Με μικρές απώλειες έκλεισαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μαζεύοντας προς το τέλος κέρδη από τις ισχυρές ρευστοποιήσεις των πρώτων ωρών των συνεδριάσεων
Με μικρές απώλειες έκλεισαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μαζεύοντας προς το τέλος κέρδη από τις ισχυρές ρευστοποιήσεις των πρώτων ωρών των συνεδριάσεων. Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απ’ τις ΗΠΑ που καταδεικνύουν διατήρηση της τροχιάς ανάκαμψης στήριξαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και κατόρθωσαν να οδηγήσουν σε ένα σημαντικό περιορισμό των ευρωπαϊκών απωλειών ενεργοποιώντας αγοραστές.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στους κλάδους τροφίμων και υγείας και το ράλι τους κατάφερε να «ισορροπήσει» τις πιέσεις στους κλάδους τραπεζών και πρώτων υλών.

Ως αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 που νωρίτερα έφθανε να χάνει ως 1,4%, έκλεισε τελικά ελαφρώς διαφοροποιημένος. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε οριακά, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κέρδισε 0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,23%.

Παράλληλα με κέρδη άνοιξαν οι αμερικανικές αγορές, ενώ η κακή μέρα φαινόταν από το πρωϊ, καθώς σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι ασιατικές μετοχές λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιαπωνία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Yukio Hatoyama. Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 6% τον Απρίλιο, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό απ’ τον προηγούμενο Οκτώβριο, καθώς οι αγοραστές εκμεταλλεύθηκαν τον τελευταίο μήνα κατά τον οποίο θα παρέμενε σε ισχύ η επιστροφή φόρου 8.000 δολ. για αγορά πρώτης κατοικίας. Στις 19:30 ώρα Ελλάδος ο Dow Jones ενισχυόταν 1,20%, ενώ ο Nasdaq 1,42%.

Το ευρώ κινήθηκε σταθεροποιητικά, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πάνω από τα 1,22 δολάρια (1,2228 δολάρια). Τα κέρδη που σημείωσε το ευρώ αποδίδονται στα σχόλια κορυφαίων κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο ότι θα συνεχίσουν να επενδύουν στο ενιαίο νόμισμα, ενώ απώλειες κατέγραψαν στην πλειονότητά τους τα χρηματιστήρια και τα εμπορεύματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων από τις κεντρικές τράπεζες στη Βραζιλία, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα στο Reuters, λόγω της υψηλής ρευστότητας που παρουσιάζουν το δολάριο και το ευρώ και της δυσκολίας μεταστροφής στα μεγάλα χαρτοφυλάκια, δεν υπάρχουν προς το παρόν εναλλακτικές πέραν των δύο αυτών βασικών νομισμάτων.

Σημειώνεται ότι στήριγμα παρείχαν και οι νέες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος παρείχε εγγυήσεις για τη σταθερότητα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος για μία ακόμα μέρα. Στη διάρκεια του έτους, το ευρώ καταγράφει απώλειες άνω του 14% έναντι του δολαρίου εξαιτίας των ανησυχιών για εξάπλωση της κρίσης δημόσιου χρέους από την Ελλάδα στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

ZENITH