Skip to main content

Σωτηρία μέσω «Αλ. Μπαλτατζής» για το φράγμα Μαρμαρά

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα αγροτικής ανάπτυξης του νομού Καβάλας, το Φράγμα Μαρμαρά του δήμου Ελευθερών, διασώζεται τελικά χάρη στο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», μέσω του οποίου θα διασφαλιστε
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα αγροτικής ανάπτυξης του νομού Καβάλας, το Φράγμα Μαρμαρά του δήμου Ελευθερών, διασώζεται τελικά χάρη στο Πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", μέσω του οποίου θα διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.  Στη δέσμευση αυτή προέβη η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, κατά τη συνάντησή της με τον βουλευτή Καβάλας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Παπουτσή, στην Αθήνα.


Η κατασκευή του Φράγματος επρόκειτο να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους (2010), αλλά εδώ και μήνες η κοινοπραξία των τριών κατασκευαστικών εταιριών που το έχει αναλάβει σταμάτησε κάθε εργασία, λόγω έλλειψης πόρων. 

Το Φράγμα Μαρμαρά είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Νομαρχία Καβάλας, συμβάλλοντας στην κατασκευή του και με ιδίους πόρους, όμως η κύρια χρηματοδότηση του έργου (με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ) τελικά δεν εξασφαλίστηκε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ματαίωση.  Πρόσφατα, μάλιστα, ο Νομάρχης Καβάλας Θεόδωρος Καλλιοντζής είχε θέσει το ζήτημα επιτακτικά στη Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Θεοδώρα Κόκλα κατά την επίσκεψή της στην Καβάλα.

Με τη δέσμευση της υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης και την εξασφάλιση πόρων από το Πρόγραμμα "Αλέξ. Μπαλτατζής" φαίνεται πως σύντομα οι εργασίες κατασκευής θα συνεχιστούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο.

Το Φράγμα Μαρμαρά, στην περιοχή Ακροποτάμου του δήμου Ελευθερών, θα συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής αυτής περιοχής, όπου ευδοκιμούν δενδρώδεις (αμπέλια, αμυγδαλιές, ελιές) κι άλλες καλλιέργειες.  Με το Φράγμα θα αντιμετωπιστεί –εκτός των άλλων- το σοβαρό πρόβλημα υφαλμύρωσης των εδαφών του δυτικού τμήματος του νομού Καβάλας και θα αρδευτούν 13.000 στρέμματα στις περιοχές Ποδοχώρι, Ακροπόταμος, Κοκκινοχώρι, Γαληψός, Κάρυανη κ.α.
Με την κατασκευή του Φράγματος Μαρμαρά θα συγκεντρωθούν σε τεχνητή λίμνη (565.000 τ.μ.) τα επιφανειακά ύδατα που απορρέουν από τους ορεινούς όγκους του Παγγαίου και του Συμβόλου. Το ύψος του Φράγματος θα είναι 43μ. (μέγιστο) και το μήκος του 162,5 μ.  Η ολοκλήρωση του έργου θα πραγματοποιηθεί με την κατασκευή αρδευτικού δικτύου, που θα εξυπηρετήσει τις προαναφερθείσες περιοχές.
Στη διάρκεια της συνάντησής του με την κ. Μπατζελή ο βουλευτής Καβάλας Δημ. Παπουτσής έθεσε και το –επίσης φλέγον- ζήτημα του αρδευτικού δικτύου πέριξ του ποταμού Νέστου, που επίσης εκκρεμεί από πλευράς χρηματοδότησης. Η υπουργός υποσχέθηκε ότι θα επιχειρηθεί να ενταχθεί και αυτό το έργο σε πρόγραμμα με πόρους από το υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης.

ZENITH