Skip to main content

«Σπαστή» θα είναι η γέφυρα προς το μνημόνιο

Ποια θα είναι τελικά η διάρκεια του προγράμματος - γέφυρα της ελληνικής οικονομίας που συμφωνήθηκε χθες στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup;

Ποια θα είναι τελικά η διάρκεια του προγράμματος - γέφυρα της ελληνικής οικονομίας, μέχρι το επόμενο μνημόνιο, που συμφωνήθηκε χθες στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης; Όσοι βιαστούν να απαντήσουν τέσσερις μήνες, θα χάσουν. Στην πραγματικότητα, θα είναι 2+2 μήνες. Δηλαδή, θα είναι "σπαστή", αφού τέλη Μαρτίου, με αρχές Απριλίου, θα μεσολαβήσει ένα ενδιάμεσο review, από το αποτέλεσμα του οποίου θα εξαρτηθεί αν θα ολοκληρωθεί ή όχι.

Συγκεκριμένα, βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει ανάμεσα στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, με τη συγκατάθεση του Βερολίνου, αν στο πρώτο δίμηνο κριθεί ότι το πρόγραμμα βαίνει καλώς, τότε θα ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας η οποία θα εξελιχθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι δανειστές ακολουθούν για μια ακόμα φορά την τακτική του "μια στο καρφί και μια στο πέταλο". Από τη μία θέτουν ζήτημα αξιολόγησης του προγράμματος, διότι περί αυτού πρόκειται και από την άλλη λένε ότι "αν πετύχεις το στόχο σου, τότε θα αρχίσω να σου δίνω και πάλι από τα λεφτά των δόσεων που σου οφείλω".

Το σημείο αυτό δεν φωτίστηκε ιδιαιτέρως, χθες, μετά το τέλος της συνδιάσκεψης, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι θα είναι το πλέον κομβικό στις εβδομάδες που έρχονται. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση, τελικά, δεν θα λειτουργεί με χρονικό βάθος τετραμήνου, όπως ευρέως εκτιμάται τώρα, αλλά διμήνου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται βεβαίως, στις αποφάσεις που πρέπει να λάβει και στις ενέργειες που πρέπει να προβεί.

ZENITH