Skip to main content

Στα 15,2 εκατ. δολ. τα κέρδη της Παρευξείνιας Τράπεζας

Με καθαρά κέρδη ύψους 15,2 εκατ. δολαρίων και χωρίς να συσσωρεύσει νέα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έκλεισε τη χρήση 2009 η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου.
Με καθαρά κέρδη ύψους 15,2 εκατ. δολαρίων και χωρίς να συσσωρεύσει νέα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έκλεισε τη χρήση 2009 η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου («Παρευξείνια»), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τα κέρδη ήταν μεν μειωμένα σε σχέση με το 2008, όταν είχαν ξεπεράσει τα 20 εκατ. δολάρια (αυξημένα κατά 44%, σε σχέση με το 2007) αλλά παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός «έπιασε» τους στόχους του σχεδιασμού του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παρευξείνιας, στο τέλος του έτους, το ενεργό χαρτοφυλάκιο των 91 εγκεκριμένων χορηγήσεων της τράπεζας ανερχόταν συνολικά σε 907 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 230 εκατ. αφορούσαν σε δάνεια που εγκρίθηκαν εντός του έτους.

Οι ισολογισμοί της Τράπεζας εγκρίθηκαν στη διάρκεια της 12ης ετήσιας συνόδου του Συμβουλίου Διοικητών της τράπεζας, στην Κωνσταντινούπολη, υπό την προεδρία του Τούρκου διοικητή της, Ιμπραχίμ Τσανακτσί.

Στη διάρκεια της 12ης συνόδου, το IFC (σ.σ.: χρηματοδοτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον ιδιωτικό τομέα) και ο γαλλικός αναπτυξιακός οργανισμός PROPARCO κατοχύρωσαν -κατόπιν αιτήματός τους- καθεστώς παρατηρητή στην Παρευξείνια.

Επίσης, ο Αλβανός διοικητής Νεζίρ Χαλντέντα εξελέγη νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών, ενώ οι συνάδελφοί του από τη Ρουμανία και την Ουκρανία έλαβαν το «χρίσμα» των αναπληρωτών προέδρων. Η θητεία των τριών τους θα είναι ετήσια και θα λήξει στην επόμενη ετήσια συνάντηση του Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2011 στα Τίρανα.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο προεδρεύων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) και υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι άλλων οργάνων του ΟΣΕΠ. Επίσης -ως παρατηρητές- στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Σκανδιναβικής Τράπεζας Επενδύσεων (ΝΙΒ), του IFC, o γερμανικός αναπτυξιακός οργανισμός KfW και η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Αυστρίας (OeEB).

Το πρόσφατα αυξημένο ονομαστικό κεφάλαιο της τράπεζας ανέρχεται σε 3 δισ. SDR (σ.σ.: ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα, νομισματική μονάδα που υπολογίζεται με βάση καλάθι των νομισμάτων δολάριο, ευρώ, γεν και στερλίνα).

Η Παρευξείνια Τράπεζα ιδρύθηκε το 1997 από τα 11 κράτη-μέλη του ΟΣΕΠ και χρηματοδοτεί έργα περιφερειακής ανάπτυξης. Ιδρύθηκε από τις χώρες Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία, Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ρουμανία και Ουκρανία.

ZENITH