Skip to main content

Στα 16 δισ. ευρώ οι επενδύσεις σε ΑΠΕ

Επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ που κατατέθηκε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (σε σύνολο επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα 22 δισ. ευρώ) προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ που κατατέθηκε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο περιλαμβάνει εκτιμήσεις για τη διάρθρωση του ενεργειακού τομέα και μέτρα για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος συμμετοχής του κατά 20 % στην τελική κατανάλωση ενέργειας ως το 2020.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από το 2012 η ΕΕ θα επιβαρύνει την ηλεκτροπαραγωγή από συμβατικά καύσιμα με ένα «κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών», το οποίο με τον παραπάνω σχεδιασμό θα αποφευχθεί, εξοικονομώντας 1,3 δισ. ευρώ στην επόμενη δεκαετία.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης μετά τις πιθανές βελτιώσεις που θα προέλθουν από τη διαβούλευση με την ΕΕ, θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη Υπουργικής Απόφασης για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και η πρόοδος στην εφαρμογή του θα εξετάζεται ανά δύο χρόνια και θα επικαιροποιείται, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις της αγοράς, η βελτίωση των τεχνολογιών και η ζήτηση της ενέργειας.

ZENITH