Skip to main content

Στα 175 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη για τα ΕΛ.ΠΕ

Στα 175 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων πέρυσι, έναντι 12 εκατ. ευρώ το 2008. Αντίθετα, σε συγκρίσιμη βάση, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν σε 150 εκατ. ευρώ από 204 εκατ. το
Στα 175 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων πέρυσι, έναντι 12 εκατ. ευρώ το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία.

Αντίθετα, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη μειώθηκαν σε 150 εκατ. ευρώ από 204 εκατ. το 2008. Το ΔΣ της εταιρίας θα προτείνει στη γενική συνέλευση επιπλέον μέρισμα ύψους 0,3 ευρώ ανά μετοχή (έχει ήδη δοθεί προμέρισμα 0.15 ευρώ), δηλαδή το συνολικό μέρισμα για τη χρήση του 2009 θα παραμείνει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους (0.45 ευρώ). Περιορισμένη επίπτωση στα αποτελέσματα είχε η εξαγορά από τα ΕΛΠΕ του δικτύου των πρατηρίων της ΒΡ, η οποία όπως είναι γνωστό ολοκληρώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γ. Κωστόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το διεθνές και το εγχώριο περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο. Η αγορά της διύλισης επηρεάστηκε ιδιαίτερα στο Γ΄ και Δ΄ τρίμηνο του 2009, όπου τα περιθώρια διύλισης υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας και η ζήτηση για προϊόντα πετρελαιοειδών παρουσίασε μείωση, επηρεάζοντας τα αποτελέσματά μας, αλλά και αυτά όλων των εταιριών του κλάδου. Ωστόσο, η λειτουργική κερδοφορία μας σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο διεθνώς και στην Ελλάδα ήταν ικανοποιητική, χάρη στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για να ενισχυθεί η απόδοση όλων των επιχειρηματικών κλάδων του Ομίλου».

Ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε τις βασικές εξελίξεις στον όμιλο το περασμένο έτος και κατέληξε: «Το διεθνές και εγχώριο περιβάλλον διύλισης παραμένει πολύ δύσκολο και σε συνάρτηση με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τόσο σε όρους κόστους και τιμών όσο και ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει ο Όμιλος».

ZENITH