Skip to main content

Στα 2,5 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης του βόρειου Πακιστάν

Ο πρέσβης του Πακιστάν στον ΟΗΕ εκτιμά πως το κόστος ανοικοδόμησης του βόρειου τμήματος της χώρας που επλήγη από τις πλημμύρες μπορεί να ανέλθει στα 2,5 δισ. δολάρια.
Ο πρέσβης του Πακιστάν στον ΟΗΕ εκτιμά πως το κόστος ανοικοδόμησης του βόρειου τμήματος της χώρας που επλήγη από τις πλημμύρες μπορεί να ανέλθει στα 2,5 δισ. δολάρια (1,9 δισεκατομμύρια ευρώ).

«Η πληγείσα περιοχή έχει μέγεθος όσο η Βρετανία. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, μόνο για το βόρειο Πακιστάν, θα χρειαστούν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση»,  , δήλωσε ο πρεσβευτής Ζαμίρ ΄Ακραμ σε συνέντευξη Τύπου.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν για διεθνή βοήθεια ύψους 460 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες 6 εκατομμυρίων Πακιστανών που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες, ο ΟΗΕ έχει συλλέξει σήμερα περίπου το 35% του ποσού.

«Μετά την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ (Μπαν Γκι Μουν), που φαίνεται ότι εισακούσθηκε, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο (...) Η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να κινητοποιείται», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα, Ελίζαμπεθ Μπιρς.

«Προχωράει (η συλλογή του ποσού) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τέλεια», επισημαίνει η Μπιρς υπογραμμίζοντας ότι, για παράδειγμα, ο τομέας της Υγείας έχει χρηματοδοτηθεί μόλις κατά 13 %.

Εξάλλου ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την επιδεινούμενη κατάσταση στις πληγείσες περιοχές του Πακιστάν και προειδοποίησε ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη ζωή των πλημμυροπαθών. Είκοσι εκατομμύρια πρόσφυγες ζουν σε καταυλισμούς ή στο ύπαιθρο με λιγοστό φαγητό, καθαρό νερό και ιατρικά εφόδια.

«Αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των αρρώστων και ο αριθμός των νεκρών από τις επιδημίες», δήλωσε ο γιατρός Αμπντουλάχ Ασαέντι, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην περιοχή.

Ο Ασαέντι πρόσθεσε ότι οι πλημμύρες κατέστρεψαν ή προκάλεσαν υλικές ζημιές στο 20% των ιατρικών εγκαταστάσεων της χώρας και ότι επλήγησαν 30.000 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.
Εξάλλου η Unicef δήλωσε σήμερα ότι όχι εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά κινδυνεύουν από τις επιδημίες.

ZENITH