Skip to main content

Στα 30 δισ. οι εκροές αυτής της κρίσης

Αρνητικό εξακολουθεί να είναι το ισοζύγιο εισροών – εκροών από τις ελληνικές τράπεζες.

Αρνητικό εξακολουθεί να είναι το ισοζύγιο εισροών – εκροών από τις ελληνικές τράπεζες.

Οι πληροφορίες που έρχονται από αρμόδιες πηγές, αναφέρουν ότι και τον Απρίλιο, οι αναλήψεις σε καθημερινό επίπεδο κινήθηκαν μεταξύ 100 – 150 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο συνεπάγεται αφαίμαξη της τάξης των περίπου 600 – 700 εκατ.ευρώ, σε εβδομαδιαία βάση.

Αρμόδιες τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι ακόμα κι έτσι, η αιμορραγία δεν θα μπορεί να αντιμετωπισθεί για πολύ καιρό ακόμα, αφού προηγήθηκαν πολύ μεγαλύτερες εκροές όλο το προηγούμενο διάστημα, γι’ αυτό και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση, που να περιορίσει το πολιτικό ρίσκο γύρω από τη χώρα και να επαναφέρει, στο μέτρο του δυνατού, την ηρεμία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα ενδεχομένως να μην υπήρξε ούτε μια μέρα κατά τη διάρκεια της οποίας οι εισροές των καταθέσεων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες να ήταν μεγαλύτερες από τις εκροές.

«Με τόσα "κόκκινα" μαζεμένα, πώς να αντέξει το σύστημα;» διερωτώνται αρμόδια τραπεζικά στελέχη, τα οποία υποστηρίζουν ότι από τα μέσα Νοεμβρίου, μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό των εκροών μπορεί και να έχει φθάσει (ή και ξεπεράσει) ακόμα και τα 30 δισ.ευρώ!

Τα ποσά, όπως είναι φυσικό, προκαλούν ίλιγγο, γι αυτό και οι τραπεζίτες επιμένουν να χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου στην κυβέρνηση, στο υπουργείο Οικονομικών ειδικότερα και βεβαίως στην Τράπεζα της Ελλάδας.

ZENITH