Skip to main content

Στα 30 εκατ. ευρώ οι ζημίες στις βιομηχανίες ροδάκινου

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους, που είχαν ως στόχο καλύτερες τιμές παραγωγού, αποφάσισαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας. Παράλληλα, ζημίες 25-30 εκατ. ευρώ προκλήθηκαν στις βιομηχανίες συμπύρη
Την αναστολή των προγραμματισμένων για σήμερα κινητοποιήσεών τους, που είχαν ως στόχο να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές παραγωγού για φέτος, αποφάσισαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής αγώνα νομού Πέλλας, Τάσο Κυραλίδη, αιτία της αναστολής των κινητοποιήσεων, οι οποίες θα ελάμβαναν - μεταξύ άλλων - χαρακτήρα αποκλεισμού κονσερβοποιείων, ήταν η αλλαγή στάσης των ομάδων παραγωγών.

Εξάλλου, ζημίες 25-30εκατ. ευρώ  προκλήθηκαν στις βιομηχανίες επεξεργασίας συμπύρηνου ροδάκινου από τη μείωση της παραγωγής,  εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων, που προήλθε από την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών, δήλωσε στη Voria.gr o πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιιών Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου διευκρινίζει ότι ο κλάδος επλήγη από τα ειδικά βυτιοφόρα που μετέφεραν μαζούτ, καθώς οι μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας του βιομηχανικού ροδάκινου δεν είχαν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν πλήρως, λόγω έλλειψης καυσίμων.

Η μεγάλη ζημία για τον κλάδο των κονσερβοποιιών ροδάκινου  που η παραγωγή τους περιορίζεται σε 45 ημέρες ήταν ότι χάθηκαν 6 παραγωγικές ημέρες, που αντιστοιχεί στο 10%-15% του συνόλου της παραγωγής, υπογραμμίζει ο κ. Αποστόλου. Επίσης αυτή η "αναγκαστική μείωση της λειτουργίας της παραγωγικής διαδικασίας για έξι ημέρες", αντιστοιχεί, όπως  αναφέρει σε απώλεια της τάξης του 10-15% του κύκλου εργασιών και των εξαγωγών κομπόστας ροδάκινου των επιχειρήσεων μελών της ΕΚΕ. Επισημαίνει ότι τα μέλη της ΕΚΕ εξάγουν σχεδόν το 100% του συνόλου της παραγωγής τους σε χώρες της ΕΕ και σε τρίτες χώρες, όπως ΗΠΑ, Ρωσία , κα. Διευκρινίζει ότι ο κύριος όγκος εξάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνει ότι η κατάσταση ομαλοποιήθηκε ήδη από χθες και από σήμερα άρχισαν να λειτουργούν κανονικά όλες οι βιομηχανίες μεταποίησης και παραγωγής κονσέρβας ροδάκινου μετά τη λήξη της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών.

Όσον αφορά  την αναγγελία παραγωγών ροδάκινου από το νομό Πέλλας ότι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις και σχεδιάζουν να  διακόψουν τη λειτουργία των κονσερβοποιείων, διεκδικώντας καλύτερη και ενιαία τιμή, ο κ. Αποστόλου πιστεύει ότι την όλη κατάσταση υποκινούν οι αγροτοσυνδικαλιστές και όχι οι ομάδες παραγωγών ροδάκινου. Οι παραγωγοί ροδάκινου εκτιμά ότι και αυτοί ενδιαφέρονται να εργαστούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συγκομιδή του συμπήρυνου , γιατί η απεργία των φορτηγών επέφερε ζημίες και στους ίδιους. Γνωστοποιεί ότι οι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου είχαν απώλεια 30.000-35.000 τόνους  ροδάκινου, λόγω των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών και αυτό θα προκαλέσει απώλεια εισοδήματος σε αυτούς. 

Εξάλλου γνωστοποιεί ότι δεν διαπιστώνει προς στιγμήν διάθεση για κινητοποιήσεις από τους ροδακινοπαραγωγούς γιατί οι 3 από τις 19 μονάδες μέλη της ΕΚΕ είναι συνεταιριστικές, όπως η Venus, η ΑΛΜΜΕ και η Ένωση Ροδακινποπαραγωγών Πέλλας.

Επίσης τονίζει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν επιτρέπει την καθιέρωση ενιαίας τιμής για αγορά ροδάκινων από τον παραγωγό. Εξηγεί ότι κατά το παρελθόν υπήρχε ενιαία τιμή, αλλά επιβλήθηκε πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και έτσι σταμάτησε η διαδικασία αυτή. Σήμερα αναφέρει ότι η ελάχιστη τιμή αγοράς  είναι 20 λεπτά ανά κιλό για το βιομηχανικό ροδάκινο που προορίζεται για κομπόστα και 12 λεπτά ανά ροδάκινο για τα β΄διαλογής ροδάκινα που προορίζονται για χυμό. Εκτιμά ότι η διαδικασία παραγωγής  θα διαρκέσει μέχρι τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, λόγω των κινητοποιήσεων.

ZENITH