Skip to main content

Στα 4 δισ. ευρώ το ποσό της έκδοσης των εντόκων

Στα 4 δισ. ευρώ ορίστηκε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ύψος της έκδοσης - πιλότου στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έως τα μέσα Ιουλίου.
Στα 4 δισ. ευρώ ορίστηκε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ύψος της έκδοσης - πιλότου στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έως τα μέσα Ιουλίου. Οι εκτιμήσεις στη διοίκησή του, αλλά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το ποσό αυτό κρίνεται και είναι εξαιρετικά προσιτό, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος, ενός επιτυχημένου πρώτου τεστ.

Όμως, μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα; Στο ερώτημα αυτό, κατηγορηματική απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Κάθε πρόβλεψη, δε, θα ήταν παρακινδυνευμένη. Ως γνωστόν, η χώρα μας δεν αντλεί κεφάλαια από τις ελεύθερες αγορές εδώ και πολλούς μήνες και ειδικά από την ημέρα που τα spreads ξέφυγαν πέρα από κάθε όριο. Μοναδική πηγή άντλησης κεφαλαίων είναι πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά αυτή η τακτική δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ αόριστον.

Όπερ σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα, η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει στις ελεύθερες αγορές, στο επόμενο 12μηνο. Γι’ αυτό και το τεστ του Ιουλίου θα είναι πολύ κρίσιμο από κάθε άποψη.

ZENITH