Skip to main content

Στα 43 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τον οικισμό Νέας Μαυροπηγής στην Πτολεμαϊδα

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την κατασκευή του οικισμού της Νέας Μαυροπηγής, στην περιοχή «Κουρί», όπου πρόκειται να φιλοξενηθούν οι κάτοικοι των υφιστάμενων οικισμών της Ποντοκώμης
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την κατασκευή του οικισμού της Νέας Μαυροπηγής, στην περιοχή «Κουρί» της Πτολεμαϊδας, προϋπολογισμού 43 εκ. ευρώ, όπου πρόκειται να φιλοξενηθούν οι κάτοικοι των υφιστάμενων οικισμών της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής, οι οποίοι απαλλοτριώνονται αναγκαστικά, εξαιτίας της επέκτασης των τοπικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.

Μολονότι απομένει η εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων από τις υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων κι η υπογραφή του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος, η συγκρατημένη αισιοδοξία περί της επιτάχυνσης των διαδικασιών πηγάζει κυρίως από το γεγονός ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση της Μονάδας Πτολεμαϊδα 5, που θα αντικαταστήσει υπάρχουσες παλαιωμένες μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή.

Όπως επισημάνθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πτολεμαϊδας, η προβλεπόμενη πολεοδομική μελέτη έχει ξεκινήσει, με προοπτική να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα έτος, και προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου οικισμού, που θα περιλαμβάνει βιοκλιματικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Αναπτυξιακής Κοζάνης (ΑΝΚΟ), ο προϋπολογισμός των έργων που θα εκτελεστούν ανέρχεται στα 43 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των εργασιών τηλεθέρμανσης και εγκατάστασης ευρυζωνικών δικτύων στον διπλανό οικισμό του Κομάνου.

Για τις πολεοδομικές μελέτες της πρώτης φάσης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, απαιτείται το ποσό των 300.000 ευρώ, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης. Συγχρόνως με έγγραφό του ο νομάρχης Κοζάνης κ. Γιώργος Δακής ζητά από τη ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει το συνολικό κόστος των πολεοδομικών μελετών που αγγίζει τα 1,6 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του οικισμού, η Νέα Μαυροπηγή θα αναπτυχθεί σε χώρο περίπου 13.000 στρεμμάτων δίπλα στον αντίστοιχο οικισμό του Κομάνου, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας ενιαίος οικιστικός ιστός ο οποίος μελλοντικά θα υποδεχθεί τους κατοίκους του Πτελεώνα, αλλά και τις οικιστικές επεκτάσεις στις οποίες θα προβούν κάτοικοι της Πτολεμαΐδας. Προβλέπεται στο πρώτο στάδιο της πολεοδομικής μελέτης η χάραξη 500 οικοπέδων, η κατασκευή οδών, χωροθέτηση των καταστημάτων και τα σημεία διέλευσης των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης που έχουν επιλυθεί και να ενταχθούν στις μελέτες για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα στάδια. Προβληματισμό προκαλεί το θέμα της διαχείρισης των ρεμάτων που είναι επικίνδυνα και θα πρέπει να αναπλαστούν.

«Τελειώσαμε με το κεφάλαιο Μαυροπηγής και προχωράμε πλέον στην πράξη διαλύοντας και τις  τελευταίες αμφιβολίες», επεσήμανε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, για να προσθέσει ότι με δεδομένη και την οριστικοποίηση της ημερομηνίας δημοπράτησης της Μονάδας Πτολεμαΐδα 5, θα πρέπει, πλέον, να επιταχυνθεί ο ρυθμός των διαδικασιών και των εργασιών που απαιτούνται χωρίς καθυστερήσεις.

ZENITH