Skip to main content

Στα 550 εκατ. δολάρια το «μαλλί» για την Goldman Sachs

Πρόστιμο ύψους 550 εκατ. δολαρίων επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Goldman Sachs, ποσό που ναι μεν είναι το μεγαλύτερο στην τραπεζική ιστορία, ωστόσο θεωρείται νίκη για την τράπεζα, καθώς οι ανα
Πρόστιμο ύψους 550 εκατ. δολαρίων επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Goldman Sachs, ποσό που ναι μεν είναι το μεγαλύτερο στην τραπεζική ιστορία, ωστόσο  θεωρείται νίκη για την τράπεζα, καθώς οι αναλυτές υπολόγιζαν ότι το πρόστιμο θα μπορούσε να ανέλθει στο 1 δισ. δολάρια.

Η Goldman Sachs βρέθηκε στο «σκαμνί» κατηγορούμενη για εξαπάτηση επενδυτών, καθώς είχε διαθέσει στην αγορά στεγαστικές επενδύσεις τη στιγμή που η συγκεκριμένη αγορά στις ΗΠΑ ήταν υπό κατάρρευση, αμελώντας να ενημερώσει τους πελάτες της.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι η Goldman αποδέχθηκε ότι το διαφημιστικό της υλικό για τις επενδύσεις περιλάμβανε ελλιπή πληροφόρηση. Από την πλευρά της η τράπεζα δεν παραδέχθηκε νομικές παραβάσεις, αλλά ανέφερε ότι ο συμβιβασμός με την καταβολή προστίμου ήταν η σωστή κίνηση «για την εταιρεία, τους μετόχους και τους πελάτες μας».

Αποζημίωση 100 εκ. δολαρίων θα λάβει η βρετανική RBS, η οποία είχε χάσει από τις συγκεκριμένες επενδύσεις 840 εκ. δολάρια. Η γερμανική IKB Deutsche Industriebank θα λάβει 150 εκ. δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα 300 εκ. δολ. θα αποδοθούν στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι όροι του συμβιβασμού πρέπει ακόμη να εγκριθούν από ομοσπονδιακό δικαστήριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2010, η επενδυτική τράπεζα κατέγραψε κέρδη 3,5 δισ. δολαρίων.

ZENITH