Skip to main content

Στα 70 εκατ. ευρώ οι οφειλές του δημοσίου προς το «Παπαγεωργίου»

«Δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε για πολύ ακόμα το προσωπικό», τονίζει στη Voria.gr ο διευθυντής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, κ. Γιώργος Χριστόπουλος. Με κινητοποιήσεις μέσα στον Ιανουάριο προειδοποιού
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου κρούει ο διευθυντής του νοσοκομείου, κ. Γιώργος Χριστόπουλος, καθώς στο τέλος του 2009 το σύνολο των οφειλών του δημοσίου για τη μισθοδοσία των εργαζομένων θα φθάσει τα 70 εκατ. ευρώ. «Το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς το νοσοκομείοοδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν θα μπορεί να πληρώνει για πολύακόμα το προσωπικό», υπογραμμίζει στη Voria.gr ο κ. Χριστόπουλος.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσειςμέσα στον Ιανουάριο από τη νέα χρονιά, εάν δε βρεθείλύση.  Όπως δηλώνει οπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Παναγιώτης Τουχτίδης, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν έκτακτο γενικό συμβούλιο εντός τηςεβδομάδας, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η αποστολή τελεσίγραφου στουπουργείο Υγείας για την επίλυση του ελλείμματος στη μισθοδοσία και την έλλειψη του προσωπικού. 

Όπως επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος, «το αίτημα για κάλυψη τηςμισθοδοσίας είναι δίκαιο και η κυβέρνηση πρέπει να το αντιμετωπίσει,για να μην οδηγηθεί το προσωπικό στην έσχατη λύση της απεργίας, κάτι τοοποίο κανείς δεν επιθυμεί».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η πληρότητα του«Παπαγεωργίου» την προηγούμενη χρονιά ανήλθε στο 93% σε ετήσια βάση,ενώ κάθε μέρα περισσότερα από 2.000 άρρωστα άτομα εξυπηρετούνται  απότα εξωτερικά ιατρεία και τη γενική εφημερία, οπότε οι συνέπειες μιαςαπεργίας θα ήταν τραγικές. «Εμείς δε θέλουμε να αφήσουμε τους αρρώστουςστο έλεος του Θεού», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, το κράτος καλύπτει το έλλειμμα σε όλα τανοσοκομεία της χώρας, με εξαίρεση το Παπαγεωργίου, χωρίς καμίαεπίσημη δικαιολογία και ενώ δεν εισπράττει τίποτα παραπάνω από ταυπόλοιπα ιδρύματα.

Ο κ. Χριστόπουλος τονίζει ότι ηδιοίκηση του νοσοκομείου έχει στείλει επανειλημμένα έγγραφα στο αρμόδιο υπουργείο,χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών είχε στείλειέγγραφο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να καλυφθεί το έλλειμματης μισθοδοσίας, αλλά από τότε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη», αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος.

Ωστόσο, η έλλειψη χρηματοδότησης δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο. Ο κ. Χριστόπουλος, τονίζει ότι το νοσοκομείο έχει δυναμικότητα 750 κλινών, αλλά το προσωπικό επαρκεί μόνο για 625 κλίνες.

Η διοίκηση έχει ζητήσει την αύξηση του προσωπικού, ώστε να ανταποκρίνεται στα 750 κρεβάτια, αίτημα το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας και έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά με την αλλαγή της κυβέρνησης η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί από την αρχή.

Τελεσίγραφο στο υπουργείο Υγείας από τους εργαζόμενους

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τουχτίδης, αν δε δοθεί λύση σε τουλάχιστον ένα από τα δύο αιτήματα, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε κάποια μορφή κινητοποίησης μέχρι τον Ιανουάριο, καθώς ειδικά στο ζήτημα του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας απαιτείται μόνο μια υπογραφή, αφού είναι ήδη ελεγμένο από νομικές υπηρεσίες και αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου.

Σημειώνει ακόμα ότι το πρόβλημα χρηματοδότησης γνωστοποιήθηκε στους εργαζομένους μόλις ένα μήνα πριν. «Ήταν γνωστό ότι το νοσοκομείο υποχρηματοδοτείται, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος του προβλήματος», καταλήγει.

ZENITH