Skip to main content

Στα 701 εκατ. ευρώ η πρόταση Σάλλα για την εξαγορά του ΤΤ και της ΑΤΕ

Σε επίσημη ανακοίνωση της πρότασής του καθώς και σε λεπτομέρειες σχετικά με την εξαγορά της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προέβη πριν από λίγο ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλ
Σε επίσημη ανακοίνωση της πρότασής του καθώς και σε λεπτομέρειες σχετικά με την εξαγορά της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προέβη πριν από λίγο ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας. Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί σε μετρητά.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σάλλας, η πρόταση αφορά στην εξαγορά του 33% του ΤΤ και το 77% της ΑΤΕbank. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πειραιώς, η συγχώνευση θα λειτουργήσει προς όφελος των μετόχων και των τριών τραπεζών, ενώ, όπως υπογράμμισε, με τη συνδυασμένη εξαγορά η ρευστότητα θα φτάσει στο 98%, ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια στο 9%. Μάλιστα, ο κ. Σάλλας εκτιμά ότι οι συνέργειες θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως στην επόμενη τριετία.

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο ίδιος, σε περίπτωση που πάρει το πράσινο φως για υλοποίηση της πρότασής του, τότε θα δημιουργηθεί ένας τραπεζικός όμιλος με συνδυασμένο ενεργητικό ύψους 105 δισ. ευρώ, καταθέσεις 64 δισ.ευρώ και χορηγήσεις μετά από αποσβέσεις 69 εκατ. ευρώ. Ο νέος τραπεζικός όμιλος θα είναι, από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων, ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελλαδικός στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ο κ. Σάλλας διαβεβαίωσε ότι μετά την εξαγορά των δύο τραπεζών θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων. «Η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά αποδείξει, με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα και στοεξωτερικό, τον σεβασμό της στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτωνκαι στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας τον ιδιαίτερο σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πως η προσφορά αυτή έρχεται ως απάντηση στην προτροπή της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, ενώ σημείωσε πως αναμένει να υπάρξει σύντομα η απάντηση της κυβέρνησης και πως δεν γνωρίζει ακόμα ποια θα είναι η απάντηση.

«Εκτιμούμε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του αναπτυξιακού μοντέλου, η προσέλκυση επενδύσεων, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών», είπε μεταξύ άλλων.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς σε ανακοίνωσή της, με την πρόταση αυτή επιχειρεί:

- Να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος
- Να συμβάλει στην ανόρθωση της οικονομίας και την ενίσχυση της  επιχειρηματικότητας
- Να στείλει θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές για τις προοπτικές τόσο της τραπεζικής αγοράς όσο και της ελληνικής οικονομίας
- Να αξιοποιήσει τη συγκυρία και τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων των τριών τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου.

Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι με τη δημιουργία του νέου Ομίλου επιδιώκει:

- Να εισαγάγει και αναπτύξει τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα της οικονομίας,
- Να μετεξελιχθεί σε βασική τράπεζα του πιο αναπτυσσόμενου τομέα της οικονομίας, αυτόν της πράσινης επιχειρηματικότητας,
- Να αξιοποιήσει τη συμπληρωματικότητα της πελατειακής βάσης των τριών τραπεζών,
- Να διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της στο χώρο των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και
- Να προσφέρει σύγχρονη πλατφόρμα ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής τραπεζικής εξυπηρέτησης σε πολύ ευρύτερη κλίμακα πελατών.

Στην ανακοίνωσή αναφέρεται πώς εφ’ όσον η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή, ο νέος τραπεζικός Όμιλος (με επωνυμία που θα εκφράζει στο μέλλον την ένωση των τριών τραπεζών) θα συνεχίσει να λειτουργεί με την ιδιαίτερη ευθύνη, που μέχρι σήμερα επέδειξε η Τράπεζα Πειραιώς, σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, προστασίας του περιβάλλοντος, ανάπτυξης του πολιτισμού μέσω εξειδικευμένου Ιδρύματος (ΠΙΟΠ) και στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
 
Τέλος, για τις θυγατρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ), η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει πως προτίθεται να τις παραχωρήσει, εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι’ αυτόν τον σκοπό, «με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για τη ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες».

Ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ σχετικά με την πρόταση Σάλλα

Ανακοίνωση σχετικά με την πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της ATEbank και του ΤΤ εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας: «Το Ελληνικό Δημόσιο έλαβε χθες από τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, επιστολή με πρόταση εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς των πακέτων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο».

«Η πρόταση εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά», ολοκληρώνει η ανακοίνωση.

ZENITH