Skip to main content

Στα 75 δισ. ευρώ θα φτάσει η πρώτη δόση της βοήθειας

Κατά 10 δισ. ευρώ θα αυξηθεί η οικονομική βοήθεια που θα προσφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη χώρα μας, από την πρώτη κιόλας φάση.
Κατά 10 δισ. ευρώ θα αυξηθεί η οικονομική βοήθεια που θα προσφέρει  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη χώρα μας, από την πρώτη κιόλας φάση. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι το ύψος της πρώτης δόσης που θα έλθει από την Ουάσιγκτον θα φτάσει στα 25 δισ. ευρώ, υπό έναν όρο. Θα πρέπει να φτάσει στα 50 δισ. ευρώ η βοήθεια από την Ευρωζώνη, καθώς απαράβατος όρος - όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου - είναι η αναλογία ΕΕ - ΔΝΤ να είναι 2 προς 1. Δηλαδή, το σύνολο της βοήθειας να φτάσει στα 75 δισ.ευρώ.

Το θέμα, όμως, είναι αν η Ευρωζώνη θα μπορέσει να εξασφαλίσει αυτό το ποσό και ιδιαίτερα αν η Γερμανία θα συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη. Κι αυτό γιατί είναι γνωστές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται σήμερα για την εξασφάλιση των 30 δισ. ευρώ. Πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο, αν πρέπει το ποσό αυτό να φτάσει στα 50 δισ. ευρώ; Οι συζητήσεις, πάντως, βρίσκονται σε εξέλιξη και το αποτέλεσμά τους, όπως είναι φυσικό, αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελλάδα.

ZENITH