Skip to main content

Στα 8,4 δισ. ευρώ η «θεωρητική» συνεισφορά της Γερμανίας

Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ θα δανείσει στην Αθήνα η γερμανική κυβέρνηση βάσει του σχεδίου αρωγής, ωστόσο Γερμανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα «τελείως θεωρητικό» π
Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ θα δανείσει στην Αθήνα η γερμανική κυβέρνηση βάσει του σχεδίου αρωγής που αποφασίστηκε από το χθεσινό Eurogroup, ωστόσο οι Γερμανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα «τελείως θεωρητικό» ποσό.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα συνεισφέρει 8,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ, ο οποίος συμπλήρωσε όμως ότι πρόκειται για ένα ποσό «τελείως θεωρητικό».

Κατά τον Όφερ, η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες Κυριακή αποτελεί απλώς «μια συγκεκριμενοποίηση σε τεχνικό επίπεδο», που έχει στόχο να ηρεμήσει τις αγορές.

«Το γεγονός ότι κρεμάστηκε στον τοίχο ένας πυροσβεστήρας δεν παρέχει καμιά απολύτως πληροφορία σχετικά με τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί», σχολίασε ο Κρίστοφ Στέεγκμανς, αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι Στέεγκμανς και Όφερ υπενθύμισαν ότι η ενεργοποίηση του σχεδίου αρωγής, το μέγιστο ποσό και τον τρόπο χορήγησης της οποίας καθόρισαν χθες οι χώρες της ζώνης του ευρώ, προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τη βοήθεια, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα, και απαιτεί την ομόφωνη ψήφο των χωρών της ευρωζώνης. Οι χώρες αυτές συμφώνησαν σήμερα να δανείσουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο της τάξης του 5%.

ZENITH