Skip to main content

Στα άκρα η σύγκρουση για τις «μονομερείς ενέργειες» (upd)

Παγώστε τα νομοσχέδια για 100 δόσεις και ανθρωπιστική κρίση, λέει ο επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς. Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση: Κατέθεσε στη Βουλή το ν/σ για τις ληξιπρόθεσμες και καλεί την αν

Κόκκινο χτυπά ξανά η αντιπαράθεση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, καθώς δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες για πολιτική λυση στο ελληνικό πρόβλημα, που δημιουργήθηκαν μετά τη χθεσινή πρόσκληση της Άνγκελας Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο και η οποία έγινε αποδεκτή από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σε συνέχεια της προκλητικής δήλωσης του προέδρου του Eurogroup, ότι εξετάζεται για την Ελλάδα το μοντέλο Κύπρου για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, ο επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς, ή Brussels Group (πρώην τρόικα), Ντέκλαν Κοστέλο ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να παγώσει τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Channel 4, Πολ Μέισον, ο Κοστέλο απαιτεί να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, όπως η δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος ή τροφίμων. Ο ίδιος βάζει βέτο και στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ο Κοστέλο κρίνει τα νομοσχέδια ασυνεπή ως προς τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup, καθώς τα χαρακτηρίζει μονομερή ενέργεια, υποστηρίζοντας μάλιστα πως έχουν σχεδιαστεί με έναν πρόχειρο τρόπο.

Όπως αναφέρει ο Μέισον, ο Κοστέλο ζητεί να υπάρξουν πρώτα διαβουλεύσεις και να επιδείξει η Αθήνα συνέπεια ως προς τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε σε ένα συμπαγές και πλήρες πακέτο» φέρεται να είπε.

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, πέρασε στην αντεπίθεση καταθέτοντας το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και κάνοντας λόγο για ωμό εκβιασμό.

«Το να θεωρεί κανείς "μονομερή ενέργεια" την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν. Αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς. Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;», τονίζει το Μαξίμου.

Το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, που περιλαμβάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, κατατέθηκε στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει, επίσης, ασφαλιστικά θέματα επείγοντος χαρακτήρα.

Η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

ZENITH