Skip to main content

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης-αγροτών

«Δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσων οικονομικών ενισχύσεων», επανέλαβε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την άκαρπη συνάντηση της με εκπροσώπους αγροτών. Κλειστός και πάλι ο Προμαχώνας, κλείνει αύριο το
Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή με τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, με την προσοχή να στρέφεται πλέον στις οριστικές αποφάσεις που θα λάβουν οι παραγωγοί για τα μπλόκα. Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, η σύγκρουση οδηγείται στα άκρα, καθώς οι αγρότες ήδη διαμηνύουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με αποκλεισμό και των παρακαμπτηρίων δρόμων.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσων οικονομικών ενισχύσεων», δήλωσε η κα Μπατζελή μετά τη συνάντηση και κάλεσε τους αγρότες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και ναπροσέλθουν στο διάλογο για το αγροτικό.

«Αν και δεν υπάρχουνάμεσα τα χρήματα, υπάρχει δυνατότητα να εξοικονομηθούν πόροι και ναενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα με θεσμικές παρεμβάσεις το επόμενοδιάστημα», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μπατζελή.

«Είμαστε κοντά στους αγώνες των αγροτών. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο των ρήξεων των θεσμικών αλλαγών στην αγροτική οικονομία, στο αγροτικό κίνημα» ανέφερε, επισημαίνοντας ακόμα πως: «Οι αγρότες γνωρίζουν τα προβλήματα και ελπίζω να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας».

Ανάλογο ήταν και το μήνυμα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συμπαραταχθούμε με τους πολλούς που είναι οι αγρότες και να στηρίξουμε το εισόδημά τους με κάθε δυνατό, θεσμικό μέτρο. Δεν θα είμαστε με τους λίγους που ασυδοτούν στην αγορά».

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις

Οι αγρότες από την πλευρά τους θεώρησαν ότι δεν αντιμετωπίστηκαν τα αιτήματά τους και παρέπεμψαν στις γενικές συνελεύσεις των διαφόρων «μπλοκ» τις αποφάσεις για συνέχιση των καταλήψεων στους δρόμους. Ανακοίνωσαν δε ότι οι κινητοποιήσεις τους συνεχίζονται με κλείσιμο δρόμων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αδέσμευτων ΑγροτικώνΣυλλόγων Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, οι αγρότες δηλώνουν δυσαρεστημένοι απότις νέες δηλώσεις της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή που έγιναν μετά τηνπολύωρη συνάντησή της με τους αγρότες του Πανελλήνιου ΣυντονιστικούΟργάνου.

Κλειστός ο Προμαχώνας

Την απόφαση να κλείσουν ξανά το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα πήρανλίγο μετά τις έξι το απόγευμα οι αγρότες των Αδέσμευτων αγροτικώνΣυλλόγων του νομού, ενώ αύριο στις 8.00 το πρωί οι αγρότεςπρόκειται να κλείσουν και τη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει τηνΕλλάδα με τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αδέσμευτων ΑγροτικώνΣυλλόγων Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, οι αγρότες δηλώνουν δυσαρεστημένοι απότις νέες δηλώσεις της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή που έγιναν μετά τηνπολύωρη συνάντησή της με τους αγρότες του Πανελλήνιου ΣυντονιστικούΟργάνου, από δεκατέσσερα μπλόκα αγροτών της χώρας.

Οι αγρότες στον Προμαχώνα, όπως ανέφεραν, θα εντείνουν τιςκινητοποιήσεις τους και δεν θα επιτρέπουν πλέον τη διέλευση ούτε των ΙΧαυτοκινήτων, ούτε των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα, από και προς τωνΠρομαχώνα.

Συγκέντρωση στο Ζάπειο

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση δεν συμμετείχαν οι αγρότες από τα μπλόκα του Προμαχώνα και της Νίκαιας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα αιτήματά τους είναι οικονομικά και όχι θεσμικά.

Οι αγρότες της Νίκαιας, μάλιστα, προγραμματίζουν να κατέβουν αύριο στην Αθήνα με λεωφορεία και να συγκεντρωθούν έξω από το Ζάππειο, όπου θα διεξάγεται ο διήμερος διάλογος για το Αγροτικό.Τη Δευτέρα οι αγρότες θα κλείσουν τις παρακαμπτήριες των Τεμπών από τις 11:00 το πρωί έως τις 14:30 το μεσημέρι.

ZENITH