Skip to main content

Στα δύο η αντιδημαρχία Καπόν με Ρανέλλα και Λεκάκη (φωτο)

Δύο νέοι σε ηλικία δημοτικοί σύμβουλοι και τραπεζικοί στο επάγγελμα αναλαμβάνουν τα καθήκοντα του Χασδάι Καπόν στο δήμο Θεσσαλονίκης. Η κ. Ρανέλλα παίρνει το κομμάτι των Οικονομικών και ο κ. Λεκάκης τ

του Τάσου Τασιούλα

Στα δύο σπάει, σύμφωνα με πληροφορίες, την αντιδημαρχία Οικονομικών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μετά την παραίτηση του κ. Χασδάι Καπόν για την υπόθεση των «θαλασσοδανείων» της Proton Bank.

Ο κ. Καπόν ήταν αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, έπειτα από σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του ο κ. Μπουτάρης αποφάσισε σήμερα να αναθέσει το κομμάτι των Οικονομικών στην κ. Γεωργία (Γιούλη) Ρανέλλα και το κομμάτι της Ανάπτυξης στον κ. Πέτρο Λεκάκη.

Οι δυο επιλογές του δημάρχου έχουν ομοιότητες και διαφορές. Οι ομοιότητες συνίστανται στο γεγονός ότι και οι δυο είναι νέα και άφθαρτα στη διοίκηση πρόσωπα, όπως και ότι είναι και οι δυο τραπεζικοί. Η διαφορά είναι ότι ο μεν κ. Λεκάκης θεωρείται του περιβάλλοντος των «ιδρυτικών», η δε κ. Ρανέλλα του περιβάλλοντος των «τεχνοκρατών» της «Πρωτοβουλίας».

Η κ. Ρανέλλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα έχει στην αρμοδιότητά της «α) την κατάρτιση, αναµόρφωση και παρακολούθηση εκτέλεσης του Προϋπολογισµού και τη σύνταξη και τον προέλεγχο του Απολογισµού του ∆ήµου, β) τη διαχείριση των πάσης φύσεως εσόδων (ανταποδοτικών τελών, δηµοτικών φόρων, τελών, δικαιωµάτων, τελών ελεγχόµενης στάθµευσης, κλπ.) και εξόδων του ∆ήµου, των ληξιπρόθεσµων οφειλών του, της παγίας προκαταβολής, γ) τη διαχείριση των Αποθηκών, δ) τον έλεγχο και πιστοποίηση δαπανών, του ταµείου (εσόδων-εξόδων) και των αναγκαστικών µέτρων, ε) την οικονοµική διαχείριση των Κοιµητηρίων, στ) την αποδοχή δωρεών, κληρονοµιών ή κληροδοσιών και χορηγιών υπέρ του ∆ήµου, ζ) τη δηµιουργία και εκµετάλλευση βιοτεχνικών κέντρων και κτιρίων στις ειδικές βιοτεχνικές και βιοµηχανικές ζώνες που καθορίζονται στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασµού του ∆ήµου, η) την εκµετάλλευση υπόγειων και υπέργειων χώρων στάθµευσης, θ) τη διαχείριση, αξιοποίηση και εκµετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του ∆ήµου (µισθώσεις, εκµισθώσεις, παραχωρήσεις κλπ)».

Ο κ. Λεκάκης θα έχει στην αρμοδιότητά του όλο τον τομέα της Επιχειρηματικότητας – Απασχόλησης: «α) την προώθηση της επιχειρηµατικότητας και της απασχόλησης για τη στήριξη της τοπικής οικονοµίας, την αξιοποίηση ανθρώπινων και υλικών ή φυσικών τοπικών πόρων, την εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρµογής προγραµµάτων ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναµικού της περιοχής της Θεσσαλονίκης και προγραµµάτων έρευνας και τεχνολογίας και την αναβάθµιση και διαχείριση των αντίστοιχων υποδοµών, β) την προώθηση δράσεων και ενεργειών Κοινωνικής Οικονοµίας (Υποστήριξη δράσεων ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ), γ) τη συµβολή στην απορρόφηση εργατικού δυναµικού, µε ανάπτυξη δωρεάν συµβουλευτικών δράσεων προς ανέργους, για υποστήριξη και ενθάρρυνσή τους για εξεύρεση απασχόλησης, καθώς και την προώθηση ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας, µε δηµιουργία δηµοτικών γραφείων ενηµέρωσης για την απασχόληση, δ) την εισήγηση επιδοτούµενων Προγραµµάτων ∆ια Βίου Μάθησης για ανέργους και επιχειρήσεις, για υλοποίησή τους από την ΚΕ∆ΗΘ, ε) τη ρύθµιση και έκδοση πάσης φύσεως αδειών επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων (καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος, κοινόχρηστων χώρων, περιπτέρων, οίκων ανοχής, υπαίθριων διαφηµίσεων, εκθέσεων κ.λ.π.), στ) τον έλεγχο καταστηµάτων και επιχειρήσεων υγειονοµικού ενδιαφέροντος και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε βάρος τους, ζ) την έκδοση πάσης φύσεως αδειών που απαιτούνται για την ίδρυση και τη λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης, εκµετάλλευσης, οργανισµού, φορέα, συµπεριλαµβανοµένων των ιδιωτικών παιδικών σταθµών, ιδιωτικών ιδρυµάτων τέχνης (ωδεία, µουσικές σχολές κ.λ.π.), η) τον καθορισµό των όρων και των προϋποθέσεων λειτουργίας των δηµοτικών αγορών, των εµποροπανηγύρεων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων εµπορικών δραστηριοτήτων και την έκδοση των σχετικών αδειών, θ) την επιβολή πάσης φύσεως προστίµων για τα παράνοµα πλαίσια και τις παράνοµες πινακίδες».

Ποιοι είναι

Η κ. Ρανέλλα είναι δημοτική σύμβουλος από την Τριανδρία. Απόφοιτη της Νομικής του ΑΠθ, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο διεθνές δίκαιο με εξειδίκευση στο ευρωπαϊκό δίκαιο και υποψήφια διδάκτορας του ιδίου τμήματος. Εργάζεται επί 20 χρόνια στην Τράπεζα Πειραιώς και είναι υπεύθυνη στον εσωτερικό έλεγχο, ενώ σήμερα, όπως αναφέρει το βιογραφικό της, είναι τοποθετημένη στο τμήμα καθυστερήσεων επιχειρηματικών δανείων. Επίσης, είναι μέλος του Μητρώου Εσωτερικών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Οικονομικών. Διατέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης Α’ και συμμετείχε σε δράσεις στον τέως δήμο Τριανδρίας.

Image
Στα δύο η αντιδημαρχία Καπόν με Ρανέλλα και Λεκάκη (φωτο)


Ο κ. Λεκάκης είναι 35 ετών, πτυχιούχος Μάρκετινγκ (Εμπορίας και Διαφήμισης) του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από τα 22 του χρόνια ήταν υποψήφιος σύμβουλος στο Γ’ δημοτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης και το 2010 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία». Διατέλεσε μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, όπως και στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΠΘΕ και της ΚΕΔΗΘ, ενώ προήδρευσε και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου και της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Είναι τραπεζικός υπάλληλος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μέλος της ΟΤΟΕ και της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας.

Image
Στα δύο η αντιδημαρχία Καπόν με Ρανέλλα και Λεκάκη (φωτο)

ZENITH