Skip to main content

Στα κόκκινα οι διεθνείς αγορές

Ελεύθερη πτώση σημείωσαν σήμερα οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την απόφαση του Βερολίνου να κόψει τον αέρα στους σορτάκιδες
Της Κωνσταντίνας Δημητρούλη

Ελεύθερη πτώση σημείωσαν σήμερα οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει προσωρινά το short-selling πυροδότησε ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο 2,81%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη 2,72% και ο CAC 40 στο Παρίσι 2,92%.

Ανάλογη ήταν και η πορεία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος το οποίο υπέστη σοκ μετά και τις δηλώσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ότι η τρέχουσα κρίση του ευρώ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρώπη από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Παράλληλα προειδοποίησε ότι «το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται σε κίνδυνο …αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο, τότε οι συνέπειες για εμάς στην Ευρώπη θα είναι ανυπολόγιστες». Η Μέρκελ επισήμανε επίσης την ανάγκη για ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ ανέδειξε ως κορυφαία προτεραιότητα της τράπεζας τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.

Ειδικότερα, το ευρώ βυθίστηκε σε νέο χαμηλό επίπεδο τετραετίας. Η στροφή των επενδυτών σε ασφαλέστερα καταφύγια οδήγησε τον βασικό δείκτη του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών και το ευρώ μέχρι τα 1,2143 δολάρια – τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2006. Οι απώλειες που έχει καταγράψει μέχρι στιγμής φέτος το ευρωπαϊκό νόμισμα ξεπερνούν ήδη το 15%.

Ο επικεφαλής της γερμανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (BaFin), Γιόχεν Σάνιο, τόνισε από την πλευρά του ότι το ευρώ δέχεται επίθεση, ενώ ο Άξελ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Μπούντεσμπανκ, πρόσθεσε ότι το περασμένο σαββατοκύριακο, η κατάσταση της αγοράς ήταν πολύ επισφαλής.
Οι αγορές φαίνεται να αντέδρασαν και για έναν ακόμα λόγο. Σύμφωνα με αναλυτές η Γερμανία θα είναι μόνη της στο δύσκολο αυτό δρόμο που διάλεξε για να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία.

"Είναι αμφίβολη μία πανευρωπαϊκή απαγόρευση αυτών των πρακτικών", δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής Αρχής, Eddy Wymmersch. Την ίδια ώρα Ολλανδία και Φινλανδία είπαν ότι δεν έχουν σχέδια να επιβάλουν ανάλογα μέτρα. Σε μία προσπάθεια να μειώσει την ταραχή στις χρηματαγορές της Ευρωζώνης η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή της Γερμανίας BaFin επέβαλε την παραπάνω απαγόρευση ως τις 31 Μαρτίου 2011.  «Πρόκειται απλά για χάσιμο χρόνου εάν δεν έχεις μαζί σου τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την υπόλοιπη Ευρώπη», λέει ο αναλυτής της BGC Partners, David Buik. 

"Η απαγόρευση των γερμανικών Αρχών ισχύει μόνο στις πράξεις που γίνονται στη γερμανική αγορά", λέει ο κ.Wymeersch, επικεφαλής της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών (Committee of European Securities Regulators). Περαιτέρω απαγορεύσεις θα εξαρτηθούν απ’ το «πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σήμερα», πρόσθεσε.
"Η απαγόρευση δεν καλύπτει τις γερμανικές εταιρείες εκτός συνόρων", λέει ο εκπρόσωπος της Βρετανικής ρυθμιστικής Αρχής, FSA, Joseph Eyre. Ο ίδιος τονίζει ότι η FSA θα βοηθήσει τη BaFin, όπου κρίνει απαραίτητο. Η Γερμανία πίεζε τη Βρετανία να ανακοινώσει και αυτή απαγόρευση, λέει ο Hans Michelbach, αναπληρωτής εκπρόσωπος επί των οικονομικών του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία. Όπως αποκάλυψε στο Bloomberg μάλιστα, μία επέκταση της απαγόρευσης εκτός γερμανικών συνόρων συζητήθηκε χθες στις Βρυξέλες με τον Επίτροπο Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων Michel Barnier.

 «Φυσικά, το θέμα είναι να στέλνεις συμβολικά μηνύματα στις αγορές τώρα», δήλωσε ο Γερμανός βουλευτής. "Είμαστε σε επαφή με τους Εταίρους στην Ευρωζώνη αλλά χρειάζεται να συμμετέχει και η Βρετανία. Αυτό πρέπει να τεθεί σε ισχύ σε όλη την ΕΕ", τόνισε.

Πάντως η ανησυχία και η σύγχυση που προκάλεσε στις αγορές η απόφαση αυτή αποτυπώνεται και στην αντίδραση της Γουόλ Στριτ όπου στις 19:15 ώρα Ελλάδος η δείκτης βαρόμετρο Dow Jones του αμερικανικού χρηματιστηρίου υποχωρούσε 1,22%, ενώ ο δείκτης της Νέας Οικονομίας Nasdaq έχανε 1,51%.

ZENITH