Skip to main content

Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα

Περαιτέρω επιδείνωση της κακοκαιρίας με χιόνια ακόμη και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης αναμένεται τις επόμενες. Πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν ντυθεί από τα ξημερώματα στα λευκά, ενώ με δ
Περαιτέρω επιδείνωση της κακοκαιρίας με χιόνια ακόμη και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης αναμένεται τις επόμενες ώρες. Πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν ντυθεί από τα ξημερώματα στα λευκά, η θερμοκρασία έχει καταγράψει κάθετη πτώση, ενώ με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο.

Στο νομό Θεσσαλονίκης κλειστοί είναι οι δρόμοι Αγίου Βασιλείου-Χορτιάτη καιΜελισσοχωρίου-Ωραιοκάστρου. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τασχολεία στο δήμο Χορτιάτη, με εξαίρεση τους δημοτικούς παιδικούςσταθμούς.

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στους δρόμους Πετροκέρασα-Λιβάδι,Φίλυρο-Ασβεστοχώρι, Πανόραμα-Νοσοκομείο Παπανικολάου και Λαχανάς-Σοχός.

Από το βράδυ της Κυριακής έξι μηχανήματα της νομαρχίας (εκχιονιστικά – αλατιέρες) και ένα γκρέιντερ εκτελούν αποχιονισμό σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού και, ειδικότερα, στα σημεία Μεσήμβρια-Ξηροχώρι, Ωραιόκαστρο-Μελισσοχώρι, Λαχανάς-Σοχός, Νοσοκομείο Παπανικολάου-Χορτιάτης-Άγιος Βασίλειος και Λιβάδι-Περιστερά.

Τα μηχανήματα της νομαρχίας παραμένουν στους δρόμους και επεμβαίνουν όπου παρουσιάζεται ανάγκη. 

Με πρόταση των οικείων διευθυντών και αποφάσεις των δημάρχων, σήμερα δεν λειτουργούν τα σχολεία στο Λαχανά, στο Χορτιάτη και στην Περιστερά. 

Στη δυτική Μακεδονία απαραίτητες είναι οι αλυσίδες σε όλο το οδικόδίκτυο των νομών Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς και Κοζάνης. Απαραίτητεςοι αλυσίδες προς τα χιονοδρομικά των νομών Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, καθώς και στον επαρχιακό δρόμο Πτολεμαΐδας - Βλάστης Κοζάνης. Αλυσίδεςχρειάζονται και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους νομούς, Γρεβενών, Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς και Κοζάνης, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης.

Το ύψος του χιονιού στην πόλη της Καστοριάς φθάνει τα 20 εκατοστά, ενώ στην περιφέρεια του νομού είναι πολύ περισσότερο, φθάνοντας ακόμη και το ένα μέτρο στα ορεινά.

Με αλυσίδες κινούνται από το πρωί τα οχήματα σε αρκετά σημεία του ορεινού δικτύου των νομών Καβάλας και Δράμας, μετά τις έντονες χιονοπτώσεις που συνεχίζονται από αργά τη νύχτα σε όλη την Ανατ. Μακεδονία.  Χάρη στην επέμβαση των εκχιονιστικών συνεργείων των νομαρχιών και των δήμων, δεν αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Να σημειωθεί ότι το χιόνι που πέφτει έχει ροζ προς καφέ απόχρωση, προφανώς λόγω ύπαρξης αφρικανικής σκόνης στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Οι σφοδροί άνεμοι, όμως, που πνέουν στο Θρακικό Πέλαγος και στον Κόλπο της Καβάλας, εντάσεως 7-8 μποφόρ, οδήγησαν στην απαγόρευση απόπλου των φέρι μποτ από την Καβάλα και την Κεραμωτή προς Πρίνο και Λιμένα Θάσου. Τα μόνα δρομολόγια που εκτελούνται είναι αυτά με σκάφη κλειστού τύπου, από Κεραμωτή προς Λιμένα.

Απαγορευτικό απόπλου υπάρχει και από τον Αγ. Κωνσταντίνο, καθώς και από το λιμένα του Βόλου.

ZENITH