Skip to main content

Στα μαχαίρια ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για «ευρωαριστερό σχέδιο» Grexit

Τροπολογία τεσσάρων ευρωβουλευτών της Αριστεράς ζητεί να υπάρχει σχέδιο για βοήθεια σε χώρες που ενδεχομένως εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. Αντίδραση από Κύρτσο, πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Νέα κόντρα μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης έχει προκαλέσει τροπολογία που έχουν καταθέσει τέσσερις ευρωβουλευτές της Αριστεράς (στην οποία υπάγεται ο ΣΥΡΙΖΑ), και η οποία ζητεί να προβλεφθεί η παροχή οικονομικής βοήθειας σε χώρες που ενδεχομένως εγκαταλείψουν το ευρώ.

Η συγκεκριμένη κίνηση των κ.κ. Ferreira, Viegas, Ζuber και Flanagan προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συμμετέχει σε σχέδια εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην τροπολογία αναφέρεται: «Τάσσεται υπέρ της θέσπισης ενός προγράμματος στήριξης των χωρών, των οποίων η συνέχιση της παραμονής στη ζώνη του ευρώ έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμη, και το οποίο να παρέχει τη δέουσα αντιστάθμιση για τις ζημίες που θα υποστούν από έξοδο κατόπιν διαπραγματεύσεων από τη ζώνη του ευρώ».

Ο κ. Κύρτσος εκτιμά ότι «η συγκεκριμένη τροπολογία δεν πρόκειται να περάσει, αλλά είναι ενδεικτική των πολιτικών προθέσεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν απέτρεψε την προώθησή της ούτε εξέφρασε δημόσια την πολιτική του αντίθεση».

Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Για πρωτοφανή τροπολογία τεσσάρων ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσει άμεσα και να την καταδικάσει.

«Να μην αφήσει να πλανάται εκτός Ελλάδος η υποψία ότι η παράταξη, την οποία εκπροσώπησε ο κ. Τσίπρας στις ευρωεκλογές, προετοιμάζει το έδαφος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», επισημαίνει.

Στον εκπρόσωπο της ΝΔ απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, ενώ η ΝΔ ξαναθυμάται το Grexit, με αφορμή μια τροπολογία που καταψηφίστηκε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Έκαστος εφ' ω ετάχθη».

Eπιστολή Παπαδημούλη για τα περί έκθεσης για τις συνέπειες ενός Grexit

Την ίδια ώρα, κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σχετικά με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με τις συνέπειες ενός Grexit ύστερα από αίτημα του γενικού γραμματέα του ευρωκοινοβουλίου, απέστειλαν ο πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπριελ Ζίμερ και ο αντιπρόεδρος της ευρωβουλής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε πρόεδρε,

»Σας γράφουμε σχετικά με μερικά άρθρα στον ευρωπαϊκό Τύπο που αναφέρονται σε ένα υποτιθέμενο αίτημα που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συνταχθεί μια έκθεση σχετικά με τις συνέπειες ενός «Grexit» – χωρίς καμία διαβούλευση μαζί σας ή με την Διάσκεψη των Προέδρων.

»Ενώ χαιρετίζουμε την απόρριψη από τον εκπρόσωπο του ΕΚ αυτών των ισχυρισμών, εξακολουθούμε να έχουμε την πεποίθηση ότι τέτοιες αποκαλύψεις στον ευρωπαϊκό Τύπο είναι πολύ σοβαρές και αποκαλύπτουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν συγκεκριμένοι κύκλοι ενάντια τόσο στην Ελλάδα όσο και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

»Έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με αυτό το θέμα και ως εκ τούτου, σας παρακαλούμε, κύριε Πρόεδρε, να μεριμνήσετε για την άμεση και πλήρη διερεύνηση αυτού του ευαίσθητου θέματος. Αυτή η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι προτεραιότητες της έρευνας και των μελετών ορίζονται από τους ίδιους τους πολιτικούς.

»Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο το ρόλο της πολιτικής εξουσίας στον καθορισμό των καθηκόντων των θεσμικών οργάνων και δεν είναι συμβατές με τον ουδέτερο ρόλο της διοίκησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.
Με εκτίμηση,

Gabriele Zimmer
Πρόεδρος της GUE/NGL
Δημήτρης Παπαδημούλης
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

ZENITH