Skip to main content

Στα μπλόκα οι αγρότες εν αναμονή της συνάντησης με την Κ. Μπατζελή

Οι αγρότες σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία συνεχίζουν τους αποκλεισμούς μεθοριακών διαβάσεων και οδικών κομβικών σημείων. Κλειστά τα τελωνεία Εξοχής και Ευζώνων.
Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες και σήμερα Κυριακή εν αναμονή και της συνάντησης της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή με την Συντονιστική Επιτροπή που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, με αίτημα να επιλυθούν θεσμικά ζητήματα του κλάδου.

Τη Δευτέρα, οι αγρότες της Νίκαιας έχουν προγραμματίσει να κατεβούν στην Αθήνα με λεωφορεία και να συγκεντρωθούν έξω από το Ζάππειο, όπου θα διεξάγεται ο διήμερος διάλογος για το Αγροτικό.

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τα μπλόκα των αγροτών.

Παράλληλα, Δευτέρα και Τρίτη θα αποκλείσουν και τις παρακαμπτήριες οδούς.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία στην κ. Μπατζελή για τον αποκλεισμό των δρόμων, επισημαίνοντας ότι το κόστος είναι ανυπολόγιστο.

Συγκεκριμένα, η νέα Συντονιστική Επιτροπή αγροτών στα Γρεβενά αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων, αλλά να παραμείνουν τα τρακτέρ δίπλα στις εθνικές οδούς, μέχρι να συναντηθούν με την υπουργό.

Πάντως, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να μην προσέλθουν στο διάλογο που θα γίνει στο Ζάππειο στις 25-26 Ιανουαρίου.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών από δέκα μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας κατέληξαν σε ένα βασικό διεκδικητικό πλαίσιο και σε κοινή έκφραση των διεκδικήσεών τους.

Ανοιχτός παραμένει από χτες το βράδυ ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς οι αγρότες του νομού Σερρών έχουν προς το παρόν «λύσει» τα μπλόκα τους και τηρούν στάση αναμονής, ενόψει της συνάντησής τους με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

Σύμφωνα με εκπροσώπους τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, προσανατολίζονται από τη Δευτέρα σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Βουλγαρίας. Το μεσημέρι αγρότες από το μπλόκο των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στον Προμαχώνα, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους συναδέλφους τους, με αντικείμενο την πορεία των περαιτέρω κινητοποιήσεών τους.-

Οι αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού Σερρών από τον Προμαχώνα δηλώνουν αμετακίνητοι από τα μπλόκα τους. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που απέστειλαν στα ΜΜΕ, καλούν την κα Μπατζελή να συζητήσουν τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους, ενώ στην ίδια ανακοίνωση της υπενθυμίζουν τις περσινές επισκέψεις της στη Νομαρχία Σερρών και τις υποσχέσεις που τους έδινε:

«Καλούμε την υπουργό να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο τα οικονομικά και θεσμικά μας αιτήματα. Της υπενθυμίζουμε τις συχνές παρουσίες της στην Νομαρχία Σερρών, τις υποσχέσεις της, που η ίδια μας έδινε, τις φράσεις της ότι "αυτά που σας δίνουν είναι ψίχουλα"»,  αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους.

Απευθυνόμενοι στη βουλγαρική κυβέρνηση επισημαίνουν: «Καλούμε επίσης τη Βουλγαρία να αποσύρει την προσφυγή της και οποιοδήποτε αίτημά της σε ευρωπαϊκά όργανα και υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για λαϊκούς αγροτικούς αγώνες και ότι η χώρα μας δεν φέρθηκε ανάλογα στις δύσκολες ώρες της Βουλγαρίας», αλλά και ότι «το άνοιγμα των συνόρων για τρεις ώρες έγινε μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους».

Σύμφωνα, πάντως, με τον πρόεδρο των Αδέσμευτων Αγροτών Ηράκλειας, Άρη Λιούτα, ο δρόμος παραμένει ανοιχτός για Ι.Χ αυτοκίνητα και νταλίκες με ευπαθή προϊόντα.

Σημειώνεται ότι μετά την παραγγελία της Εισαγγελέας Σερρών στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών να ασκηθούν μηνύσεις για παρακώλυση της κυκλοφορίας, τα περισσότερα τρακτέρ στον Προμαχώνα είναι χωρίς πινακίδες.

Μπλόκα στην Εγνατία


Κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός στους κόμβους Κερδυλίων και Χρυσούπολης. Ανοιχτή η παλιά εθνική Θεσσαλονίκης-Καβάλας σε Αφμφίπολη και Γαληψό.

Ανοιχτά είναι τα τελωνεία Ορμενίου, Κήπων, Δοϊράνης, Νίκης και Κρυσταλλοπηγής. Κλειστά τα τελωνεία Εξοχής και Ευζώνων.

Τα Πράσινα Φανάρια Θεσσαλονίκης θα είναι κλειστά από 13.30 ως 14.30 και 19.30 με 20.30. Ανοιχτά είναι τα Μάλγαρα και η Χαλκηδόνα. Δασεργάτες διέκοψαν και σήμερα την κυκλοφορία των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στον κόμβο Βρασνών, από τις 10.40 μέχρι τις 14.30.

Συγκεντρωμένα παραμένουν τα τρακτέρ, χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία, στα Σέρβια Κοζάνης, στην πόλη των Γρεβενών. Από τις 11.30 ως 13.00 κλειστός ο κόμβος Κρυσταλλοπηγής.

Κλειστή παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Σερρών στο ύψος του Στρυμωνικού από τις 11.00 μέχρι τις 13.00. Επίσης ανοιχτός είναι και ο ο κόμβος της Τρίγλιας.

Ανοιχτό το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Ανοιχτό από το πρωί είναι το μπλόκο στην Ηγουμενίτσα και απεγκλωβίστηκαν οι οδηγοί.

Νωρίτερα, δεκάδες τρακτέρ απέκλεισαν τη μοναδική είσοδο του λιμανιού.Έτσι προβλήματα στην είσοδο αλλά και στην έξοδό τους από το λιμάνι τηςΗγουμενίτσας αντιμετώπισαν δεκάδες φορτηγά και νταλίκες, που οι οδηγοίτους ήθελαν είτε να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο για να ταξιδέψουν προςΙταλία, είτε μετά την αποβίβαση τους από πλοίο να αποχωρήσουν για τοεσωτερικό της χώρας.

ZENITH