Skip to main content

Στα πέντε σπάει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός

Ετοιμάζονται ριζικές αλλαγές στην Καραγεώργη Σερβίας, απ’ όπου αποκλείεται το κλείσιμο ΔΟΥ, αλλά προαναγγέλλεται το «σουηδικό μοντέλο»
Σε αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, στα τέλη καλοκαιριού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίσθηκε να «σπάσουν» σε πέντε διαφορετικές ομάδες οι ελεγκτές που ασχολούνται αντίστοιχα με την υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, τη μεγάλη περιουσία, τα υψηλά εισοδήματα, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη φορολογική συμμόρφωση, έτσι ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα και να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Επίσης αποφασίσθηκε τελικώς να μην προχωρήσει ο «Καλλικράτης» των ΔΟY, που θα προέβλεπε αναδιάρθρωση τους και ενδεχομένως κλείσιμο ορισμένων από αυτές, αλλά να μελετηθούν άλλα μοντέλα, που εφαρμόσθηκαν με επιτυχία στο εξωτερικό. Τελευταία, ολοένα και περισσότερο, αναφέρεται από υπηρεσιακούς παράγοντες της Καραγεώργη Σερβίας το λεγόμενο «σουηδικό μοντέλο», χωρίς, όμως, να διευκρινίζονται οι βασικές του αρχές. Φαίνεται, όμως, να κερδίζει έδαφος και να συνιστά το πιθανότερο σενάριο προς εφαρμογή από το ερχόμενο φθινόπωρο. Λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές, προσεχώς…

ZENITH