Skip to main content

Στα σεντούκια το 75% των εκταμιεύσεων

Η... αισιόδοξη και η απαισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων για καταθέσεις και επισφαλή δάνεια...

Στα 27 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι εκροές από τις τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο. Σύμφωνα με εκτίμηση της Alpha Bank, ωστόσο, το 75% των χρημάτων αυτών βρίσκονται κρυμμένα στα σπίτια των καταθετών και θα επιστρέψουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αν και οπότε η πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα εξομαλυνθεί. Αυτή είναι η αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων.

Υπάρχει όμως και η απαισιόδοξη, καθώς την ίδια ώρα, το ύψος των επισφαλειών στα στεγαστικά δάνεια, κατά το δ' τρίμηνο του 2014 αυξήθηκε κατά 247 εκατ. ευρώ. Στο α' τρίμηνο υ 2015 το πόσο αυτό εκτοξεύθηκε, λόγω της προσμονής για σεισάχθεια. Όμως, το γεγονός ότι η παύση πληρωμών είχε ξεκινήσει σχεδόν από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου δείχνει πόσο βαθιά είναι η διάβρωση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τη χώρας.

Γιατί, αν με τη προσμονή και μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβεί στην εξουσία και θα ...διαγράψει οφειλές, φτάσαμε στο μείον 247 εκατ. ευρώ, μπορεί κανείς να φανταστεί τι έγινε αμέσως μετά. Για την ιστορία, υπολογίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έκλεισε με μια μαύρη τρύπα της τάξης του ενός δις ευρώ κι ενδεχομένως λίγο παραπάνω. Γι αυτό και ο συναγερμός που έχει σημάνει στις τράπεζες και στο υπουργείο Οικονομικών, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί.

Το χειρότερο πάντως είναι πως όσο περνά ο καιρός, αντί αυτό το κύμα των επισφαλών δανείων να μειώνεται, αυξάνει. Και το θέμα πλέον είναι που θα σταματήσει, γιατί πλέον κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για τίποτα.

ZENITH