Skip to main content

Στα σκαριά ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθεροποίησης

Το απόγευμα συζητούν οι υπουργοί Οικονομικών των 27 τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «μηχανισμού σταθεροποίησης», προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες που θα βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικές δυσκολίες.
Το απόγευμα συζητούν οι υπουργοί Οικονομικών των 27 τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «μηχανισμού σταθεροποίησης», προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες που θα βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικές δυσκολίες, στο πρότυπο ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

Σε μία ένδειξη του εξαιρετικά επείγοντος της κατάστασης, οι ηγέτες της ευρωζώνης, που συμπεριέλαβαν την πρόθεσή τους για τη δημιουργία του μηχανισμού στο ανακοινωθέν τους μετά τη σύνοδο του Eurogroup την Παρασκευή, έθεσαν ως στόχο να έχουν έτοιμα ειδικά μέτρα προτού ανοίξουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα.

«Μέχρι το βράδι της Κυριακής θα έχουμε μία αδιαπέραστη γραμμή άμυνας», δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εν μέσω φόβων για εξάπλωση της κρίσης.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να στηρίξουν κάθε άλλο μέλος, επειδή θέλουν να προστατεύσουν ολόκληρη την ευρωζώνη», πρόσθεσε.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό σταθεροποιητικό μηχανισμό, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

«Όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ αντιλαμβάνονται πλήρως πως αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κατάσταση στην ευρωζώνη. Είναι θέμα υπευθυνότητας και είναι θέμα σταθερότητας: θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή μαζί», είπε ο βαν Ρόμπεϊ.

Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες των προτάσεων, ωστόσο διπλωμάτες δήλωσαν πως οι επιλογές περιλαμβάνουν τη θέσπιση κανόνων, προκειμένου να ενεργοποιηθούν δάνεια από χώρες-μέλη γρήγορα, και την εξουσιοδότηση στην Επιτροπή να δανείζεται από τις διεθνές αγορές, έτσι ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί μεμονωμένα κράτη - κάτι που το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί ήδη να κάνει για χώρες-μέλη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.

Την Παρασκευή, οι ηγέτες της ευρωζώνης ενέκριναν επίσης την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για περίοδο τριών χρόνων και δήλωσαν έτοιμοι επί της αρχής να «ενισχύσουν» τη δημοσιονομική πειθαρχία.

ZENITH