Skip to main content

Στα σκαριά σχέδιο για 5.000 νέες θέσεις εργασίας στην Πτολεμαϊδα

Παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δημιουργία ζώνης θερμοκηπίων με τηλεθέρμανση προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο του δήμου Πτολεμαϊδας για την ανάπτυξη ενός πόλου επιχειρηματικότητας και καινοτομίας
Ένα φιλόδοξο και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα project με στόχο τη δημιουργία 4.000-5.000 θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη ενός πόλου επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία στο χώρο της πρώην Λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ δρομολογεί ο δήμος Πτολεμαΐδας. Ο δήμος αγόρασε το 2003 το εργοστάσιο της πρώην ΑΕΒΑΛ, που έκλεισε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οδηγώντας στην ανεργία πάνω από 1.200 άτομα. «Αμέσως μετά την εξαγορά αυτή, καταστρώθηκε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την τόνωση της τοπικής οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο», τόνισε ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας, Γρηγόρης Τσιούμαρης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ενόψει της διοργάνωσης διημερίδας για την ενέργεια και την επιχειρηματικότητα στις 20 και 21 Μαρτίου στην Πτολεμαϊδα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα στην πρώην ΑΕΒΑΛ θα χρηματοδοτηθεί μέσω του πενταετούς προγραμμάτος του τοπικού πόρου ανάπτυξης της ΔΕΗ, ύψους 11 εκατ. ευρώ, του ΕΣΠΑ και των αναπτυξιακών νόμων. Παράλληλα, στα σχέδια του δήμου είναι και η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ΑΕΒΑΛ βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πόλη της Πτολεμαΐδας και οι εγκαταστάσεις της αναπτύσσονται σε έκταση 1.707 στρεμμάτων. Επίκεντρο του αναπτυξιακού προγράμματος του δήμου για την ΑΕΒΑΛ αποτελεί το Βιοτεχνικό Πάρκο Πτολεμαϊδας, το οποίο δημιουργείται σε ένα χώρο 560 στρεμμάτων και έχει προσελκύσει, ήδη, το ενδιαφέρον 194 ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων για εγκατάσταση.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Τσιούμαρης, έχουν καθοριστεί 141 θέσεις για την εγκατάσταση επιχειρήσεων, έχουν ολοκληρωθεί τα δίκτυα υποδομής και προετοιμάζεται η πρόσκληση για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις του δήμου Πτολεμαϊδας, η πρόσκληση θα βγει στον αέρα σε τρεις- τέσσερις μήνες. Μόνο από τις επιχειρήσεις του ΒΙΟΠΑ υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 700 θέσεις εργασίας, ενώ για τη χρηματοδότηση του έργου ο δήμος έχει καταθέσει αίτηση χρηματοδότησης ύψους 3,2 εκατ. ευρώ μέσω ΕΠΑΝ.

Παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Στον χώρο του ΒΙΟΠΑ σχεδιάζεται να γίνει και η παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τον δήμο Πτολεμαΐδας σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογικής Ερευνας Θεσσαλίας. Ο δήμος έχει δεσμεύσει ήδη 550.000 ευρώ από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα στον άξονα της επιχειρηματικότητας για την κατασκευή των εγκαταστάσεων συναρμολόγησης. Όλες οι επιχειρήσεις και οι εταιρίες, που θα εγκατασταθούν στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πτολεμαΐδας, θα μπορούν να προμηθεύονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. «Παράλληλα, η χαμηλή τιμή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, περίπου 5.000 ευρώ, θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε οικογένεια να το προμηθευτεί για τις εντός πόλης μετακινήσεις της», επεσήμανε ο κ. Τσιούμαρης.

Επιπλέον, εντός του ΒΙΟΠΑ δρομολογείται από τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας η εγκατάσταση πάρκου φωτοβολταϊκών στοιχείων, ισχύος 100 KWp, το οποίο έχει λάβει έγκριση από τη ΡΑΕ. Η επένδυση για το φωτοβολταϊκό πάρκο προβλέπεται να ανέλθει σε 460.000 ευρώ.

Η Πτολεμαϊδα θερμοκήπιο της Ελλάδας
 
Στον χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ σχεδιάζεται ακόμη η εγκατάσταση του Νέου Πόλου Καινοτομίας (Eco-Inno-Energy Park) και της θερμοκοιτίδας και cluster επιχειρήσεων, καθώς και της Ζώνης Εγκατάστασης Θερμοκηπίων με Τηλεθέρμανση(ΖΕΘ). Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση επενδυτών στη ΖΕΘ σε πρώτη φάση σε έκταση 158 στρεμμάτων από σύνολο εκτάσεων 400 στρεμμάτων προκηρύχθηκε και σύμφωνα με τον κ. Τσιούμαρη σε αυτό το στάδιο μπορούν να ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται περί τις 30-40 επιχειρήσεις. Το κόστος εγκατάστασης για κάθε επιχείρηση έχει υπολογιστεί σε 150.000 ευρώ, ενώ η επιδότηση ανέρχεται σε 40%.

Ο κ. Τσιούμαρης τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του έργου της σύνδεσης της τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας με τον ΑΗΣ Καρδιάς, ύψους 25 εκατ. ευρώ -της «μεγαλύτερης εργολαβίας στην Ελλάδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- δημιουργείται ένας άξονας-πόλος ανάπτυξης κατά μήκος του οποίου θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, όπως υδροπονία, θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και spa.

Στις δράσεις που θα αναπτυχθούν στους χώρους της πρώην ΑΕΒΑΛ περιλαμβάνεται και η δημιουργία Εμπορευματικού- Διαμετακομιστικού Κέντρου και συναφών έργων (Βαλκανικό Κέντρο Βαρέων Οχημάτων). Το έργο θα υλοποιηθεί με σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα(ΣΔΙΤ) σε έκταση 150 στρεμμάτων και με ανακαίνιση-επανάχρηση των υφιστάμενων κτηρίων, συνολικού εμβαδού 10.050 τμ. «Οι μελέτες έχουν κατατεθεί, ήδη, στο υπουργείο Οικονομικών και σε δυο μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες», εξήγησε ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας. Ήδη, ο δήμος έχει εκμισθώσει έκταση εντός της ΑΕΒΑΛ στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ζαχαρότευτλων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιούμαρης στις ενέργειες αξιοποίησης του φράγματος Περδίκκα συνολικής χωρητικότητας 12,5 εκατ. κμ νερού με παρούσα αξία που υπερβαίνει τα 70 εκατ.ευρώ. Ο δήμος Πτολεμαϊδας έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών την παραχώρηση του φράγματος και τελεί εν αναμονή της σχετικής ΚΥΑ. Στόχος του δήμου είναι να αξιοποιήσει ενεργειακά τον υδατοταμιευτήρα -καθώς υπολογίζεται ότι είναι η δυνατή η παραγωγή ρεύματος τουλάχιστον 1 MW- αλλά και αρδευτικά και τουριστικά. Επίσης, μελετάται η εξυγίανση του πυθμένα του φράγματος με την αξιοποίηση της ιπτάμενης τέφρας, που απορρίπτουν οι ΑΗΣ της ΔΕΗ της περιοχής για τη στεγάνωση του πυθμένα του ταμιευτήρα και τη βελτίωση της αποδοτικότητας του φράγματος.

ZENITH