Skip to main content

Στα τέλη του 2010 ανακάμπτει η Βουλγαρία

Στα τέλη του 2010 αναμένεται ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει η βουλγαρική οικονομία, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της ΕE, η οποία εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 0% το 2010 και 2,7%
Στα τέλη του 2010 αναμένεται ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει η βουλγαρική οικονομία, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκτιμά ότι ο ρυθμός  ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 0% το 2010 και 2,7% το 2011.

Κατά την επιτροπή, η βουλγαρική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει στα τέλη του 2010 χάρη στις καθαρές εξαγωγές, ενώ το 2011 η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί και πάλι από την εγχώρια ζήτηση. Παρά τη σταδιακή αύξηση των εισαγωγών το 2011, προβλέπεται ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχίσει να περιορίζεται τόσο το 2010 όσο και το 2011 (6% και 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα).

Ταυτόχρονα, παρά το ότι η Βουλγαρία θα επανέλθει σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι ρυθμοί αυτοί θα είναι χαμηλότεροι των προ της κρίσης επιτευχθέντων. Γι’ αυτόν το λόγο και με δεδομένο ότι η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ στην ΕΕ, η Επιτροπή εκτιμά ότι η σταδιακή σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό κατά κεφαλή ΑΕΠ θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα είναι περισσότερο προσανατολισμένη στον τομέα των εξαγωγών, καθώς η συμβολή των ΑΞΕ στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας αναμένεται να περιοριστεί. Κατά συνέπεια, η Βουλγαρία πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνικής ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά στον εργασιακό τομέα, προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η μείωση της απασχόλησης το 2010, η οποία θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά το 2011. Ο ρυθμός αύξησης, πάντως, των μισθών θα επιβραδυνθεί και το 2010 και το 2011.

Η παραγωγικότητα θα αποκτήσει ουσιαστική δυναμική το 2011, υπερβαίνοντας το ρυθμό αύξησης των μισθών, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί την επόμενη διετία περίπου στο 2,5%.

Σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη, η Επιτροπή εκτιμά ότι, ύστερα από την υιοθέτηση των μέτρων κατά της κρίσης από τη β/κυβέρνηση, το έλλειμμα της γενικής διακυβέρνησης θα ανέλθει στο 2,75% του ΑΕΠ το 2010 και στο 2,25% το 2011.

Εξάλλου, οι προσδοκίες των διευθυντικών στελεχών όλων των τομέων της βουλγαρικής οικονομίας βελτιώθηκαν σημαντικά από τον Ιανουάριο έως σήμερα. Σύμφωνα με το Στατιστικό Ινστιτούτο της Βουλγαρίας το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε τον Απρίλιο κατά 4,4% ύστερα από μια μικρή πτώση το Μάρτιο.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Simeon Djankov, «το ποσοστό αυτό είναι, φυσικά, μικρό, αλλά δείχνει ότι αρχίζουμε να ανακάμπτουμε». Η ανάκαμψη έχει διαχυθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των κατασκευών, του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών.

Τα στελέχη στον βιομηχανικό τομέα είναι τα πιο αισιόδοξα για την πορεία του επιχειρηματικού κλίματος, προσδοκώντας ενίσχυση της παραγωγικότητας και ευνοϊκότερο περιβάλλον τόσο στο εσωτερικό όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

ZENITH