Skip to main content

Στα ύψη παραμένουν τα spreads των 5ετών ομολόγων

Μπορεί τα spreads των ελληνικών 5ετών ομολόγων να μην έσπασαν το φράγμα των 1000 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κάνει και καμία ιδιαιτέρως γενναιόδωρη διόρθωση.
Μπορεί τα spreads των ελληνικών 5ετών ομολόγων να μην έσπασαν το φράγμα των 1000 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κάνει και καμία ιδιαιτέρως γενναιόδωρη διόρθωση. Το γεγονός διατηρεί τη νευρικότητα στην αγορά, με τα dealing rooms των ελληνικών τραπεζών να εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Εν πολλοίς, ωστόσο, το ίδιο ισχύει και με την περίπτωση των πορτογαλικών και των ισπανικών spreads. Τα πρώτα έχουν κατοχυρώσει για τα καλά τις 200 μονάδες βάσης και οδεύουν αργά αλλά σταθερά προς τις 250, ενώ τα ισπανικά μπορεί να υποχώρησαν κάτω από τις 200 μονάδες βάσης, όμως οι ανάγκες των οικονομιών τους παραμένουν το ίδιο ανελαστικές. Απόδειξη ότι οι τράπεζές τους εξακολουθούν να δανείζονται με αμείωτους ρυθμούς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (αφού κάθε άλλη γραμμή ρευστότητας έχει κοπεί και γι αυτές), ενώ μόνο τον μήνα Μάιο άντλησαν από την ΕΚΤ το ποσό ρεκόρ των 120 δισ. ευρώ, από κοινού.

ZENITH