Skip to main content

Στα ύψη το spread, εξανεμίζονται οι ελπίδες

Συνεχίζει να δοκιμάζεται η αντοχή της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων, με το spread να ανέρχεται στις 17:34 στις 431,1 μονάδες βάσεις. Στο κενό οι ευρωπαϊκές δηλώσεις «στήριξης» και πλέον η χώρα πλησιάζει
Συνεχίζει να δοκιμάζεται η αντοχή της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων, με το spread να ανέρχεται στις 17:34 στις 431,1 μονάδες βάσεις, πλησιάζοντας το αρνητικό υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας και φέρνοντας τη χώρα μέρα με τη μέρα όλο και πιο κοντά στη μέγγενη του ΔΝΤ.

Οι σημερινές «καθησυχαστικές» εκτιμήσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα του επιθυμητού επέφεραν, καθώς, μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, το πριμ διακράτησης έχει πάρει την ανιούσα και ενώ κινούνταν σταθεροποιητικά γύρω από τις 410 μβ.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην άνοδο του spread φαίνεται να έχει διαδραματίσει η χθεσινή επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών σε ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ, την οποία οι αγορές έχουν εκλάβει ως «λευκή πετσέτα» από την Ελλάδα και παραδοχή προσφυγής στο πακέτο βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ.

Εξάλλου, στην ιδέα ότι θα προσφέρει τη «βοήθειά» του στη χώρα μας συνηθίζει και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος εντός της εβδομάδας έδωσε τις «φιλικές» του συμβουλές στην Ελλάδα, για τον τρόπο εξόδου από την κρίση, προϊδεάζοντας για ότι θα ακολουθήσει.

«Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία που απομένει είναι ο αποπληθωρισμός. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που ορθώς συνέστησε η Κομισιόν. Θα είναι οδυνηρό. Θα σημαίνει χαμηλότερους μισθούς και χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να γυρίσει πίσω από το δρόμο που πήρε τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τους Έλληνες από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας», ήταν τα λόγια του κ. Στρος-Καν, τα οποία έκαναν πλήρως κατανοητό το τι μέλλει γενέσθαι.

ZENITH