Skip to main content

«Στα χέρια» για το σταθμό στο Παπάφειο

«Στα χέρια» κόντεψαν να πιαστούν εργαζόμενοι στην κοινοπραξία για την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη και πρώην τρόφιμοι του Παπάφειου Ιδρύματος, μαζί με τους νομικούς συμβούλους του Ιδρύματος.
«Στα χέρια» κόντεψαν να πιαστούν εργαζόμενοι στην κοινοπραξία για την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη και πρώην τρόφιμοι του Παπάφειου Ιδρύματος, μαζί με τους νομικούς συμβούλους του Ιδρύματος.

Αιτία ήταν η εμφάνιση των εργαζομένων στο χώρο του Παπαφείου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή της στάσης του μετρό στην περιοχή. Οι πρώην τρόφιμοι και οι νομικοί του Ιδρύματος κάλεσαν την αστυνομία, ζητώντας τη σύλληψη των μελών του συνεργείου της κοινοπραξίας, το οποίο όμως επέδειξε τα απαραίτητα έγγραφα και έτσι οι εργασίες για χθες πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Οι νομικοί επικαλούνταν την αίτηση που έχει καταθέσει στο ΣτΕ ο πρόεδρος του δ. σ του Ιδρύματος Μητροπολίτης Άνθιμος, ενώ ήδη κατέθεσαν και νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τη διακοπή των εργασιών.

Το δ.σ. του Παπαφείου, πάντως, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Φεβρουάριο του 2008 αποφάσισε να παραχωρήσει στην «Αττικό Μετρό ΑΕ» μέρος του αύλειου χώρου του, ενώ το Μάιο του ίδιου χρόνου υπογράφτηκε πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής για την ανάπτυξη της εργοταξιακής κατάληψης.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τόσο η απόφαση όσο και το πρωτόκολλο ουδέποτε επικυρώθηκαν ούτε από το υπουργείο Υγείας ούτε από την 4η ΥΠΕ, με αποτέλεσμα το δ.σ. του Παπαφείου να αναστείλει την απόφαση παραχώρησης του χώρου.

«Πληροφορήσαμε δε ότι, αν εγκρίνετο η απόφασή μας, θα κάνουμε άρση της αναστολής και θα παραδώσουμε τους χώρους με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίσαμε, αλλά παρ΄ όλα αυτά δεν ελάβαμε ποτέ απάντηση. Μετά από όλη αυτήν την καθυστέρηση η 4η ΥΠΕ κατά τρόπο παράνομο και πραξικοπηματικό, αψηφώντας τους νόμους περί εθνικών κληροδοτημάτων, θεωρώντας ότι είναι κύριος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Παπαφείου, κάλεσε την "Αττικό Μετρό ΑΕ" για τη μεταξύ τους υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, η διοίκηση του ιδρύματος καλεί την 4η ΥΠΕ να ανακαλέσει την απόφασή της μέχρι ότου εκδικαστούν οι δύο αιτήσεις ακυρώσεως και οι δύο αιτήσεις αναστολών στο Συμβούλιο της Επικρατείας «που στρέφονται τόσο κατά της κοινής υπουργικής αποφάσεως περί αναγκαστικής απαλλοτριώσεως, όσο και της αποφάσεως του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για προσωρινή κατάληψη για τις εγκαταστάσεις του εργοταξίου».

ZENITH