Skip to main content

Στασινόπουλος: Έλειπαν τρία αρχεία από το πρώτο CD της λίστας Λαγκάρντ

Τι κατέθεσε ο τέως ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ στο Ειδικό Δικαστήριο, στη δίκη του πρώην ΥΠΟΙΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Στο Ειδικό Δικαστήριο, στη δίκη του πρώην ΥΠΟΙΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κατέθεσε σήμερα ο τέως ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος.

Όπως υποστήριξε, από το πρώτο CD της λίστας έλειπαν τρία αρχεία, ενώ σημείωσε πως τα πρώτα στοιχεία έδειχναν απόκρυψη εισοδήματος για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, κατά την κατάθεσή του ο κ. Στασινόπουλος σημείωσε πως παρέλαβε το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ στις 2 Οκτωβρίου 2012, διπλωμένο σε μια κόλλα χαρτί σε ένα φάκελο με ένδειξη «Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

«Είχε προγραμματιστεί, θυμάμαι, μια σύσκεψη, και εν αναμονή της εμφανίστηκε ο διευθυντής οργάνωσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Κανελλόπουλος, ο οποίος μου παρέδωσε τον σχετικό φάκελο. Μου είπε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο του φακέλου. Ανέβηκα αμέσως στον τότε οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρήγορη Πεπόνη και ύστερα από συνεννόηση μαζί του, του το παρέδωσα χέρι με χέρι».

Σε ό,τι αφορά την παραλαβή του δεύτερου cd της λίστας Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε: «Με εντολή Στουρνάρα, τότε υπουργού Οικονομικών, συστήθηκε επιτροπή η οποία ταξίδεψε στις 20 Δεκεμβρίου 2012 στο Παρίσι. Επέστρεψε αυθημερόν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Προσωπικά ήμουν σε συνεχή επαφή με τον κ. Πεπόνη. Ήλθε η επιτροπή κατευθείαν στο γραφείο μου, μου παρεδόθη σφραγισμένο δέμα.

»Έφτιαξα επί τόπου αντίγραφο του cd και το παρέδωσα στον οικονομικό εισαγγελέα, παρουσία όλων, και μετά παρεδόθη το υλικό με δική του εντολή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ. 'Πόσα διακριτά αρχεία έχει;' ρώτησε ο κ. Πεπόνης. 'Δύο χιλιάδες εξήντα δύο' ήταν η απάντηση. Τότε ήταν που διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα με το προηγούμενο υλικό· έλειπαν τρία αρχεία».

Τα πρώτα στοιχεία έδειχναν απόκρυψη εισοδήματος για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Στασινόπουλος για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι ένας από αυτούς, ο Ανδρέας Ρωσσώνης, είχε μηδενικό υπόλοιπο την εποχή εκείνη.

«Κακώς λέγεται ότι το ΣΔΟΕ ερευνά τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. εισαγγελέας την έχει δώσει σε πολλές ΔΟΥ» είπε ο μάρτυς. «Δεν κωλυσιεργεί το ΣΔΟΕ», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως από τα 2.062 ονόματα της λίστας ταυτοποιήθηκαν με ΑΦΜ τα 1.740, κι από αυτά τα 900 παρουσίαζαν μηδενικό υπόλοιπο. «Αρχίσαμε να ελέγχουμε αυτούς που δεν είχαν καμία κάλυψη» είπε χαρακτηριστικά.

ZENITH