Skip to main content

Σταθάκης: Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα δάνεια της ΕΚΤ

Η χώρα δεν έχει τους πόρους να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή δύο δανείων της ΕΚΤ, ύψους 7,6 δισ. ευρώ, επισήμανε σε συνέντευξή του ο Γιώργος Σταθάκης. «Εκτός συζήτησης» η αθέτηση πληρωμών.

Μία ενδεχόμενη καταστροφική αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα, είναι «εκτός συζήτησης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο RTE News, εντούτοις επισήμανε πως η χώρα δεν έχει τους πόρους να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή δύο δανείων της ΕΚΤ, ύψους 7,6 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε, η αθέτηση πληρωμών που απορρέουν από δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και λήγουν στις 12 Μαίου, θα πυροδοτούσε «τεράστια αστάθεια» στη χώρα «με πολύ αρνητικές συνέπειες».

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει τους πόρους να αποπληρώσει δύο δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανέρχονται σε περίπου 7,6 δισ. ευρώ και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το RTE News, ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει επιχειρήσει να συνδέσει την αποπληρωμή του δανείου αυτού με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση των 7,2 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης.

Αυτά τα κεφάλαια είναι δεσμευμένα, αναφέρει το δημοσίευμα, διότι η ΕΕ και το ΔΝΤ παραμένουν μη ικανοποιημένοι με την λίστα μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ που έχει σχεδιαστεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της χώρας.

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η διαπραγματεύσεις είναι «εν εξελίξει». Είπε ότι τα τελευταία χρήματα διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα ήταν τον Ιούλιο του περασμένου έτους και ότι το 93% των κεφαλαίων διάσωσης έχει κατευθυνθεί σε αποπληρωμές χρεών.

Η Ελλάδα έχει τους δικούς της πόρους τους οποίους χρησιμοποιεί για να κάνει τις πρόσφατες αποπληρωμές χρέους, δήλωσε, αλλά αυτοί οι πόροι είναι περιορισμένοι, συμπλήρωσε.

«Όπως γνωρίζετε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουμε μία τεράστια αποπληρωμή των 6 δισ. ευρώ έως 7 δισ. ευρώ (προς την ΕΚΤ) η οποία προφανώς ξεπερνά τους δικούς μας πόρους», ανέφερε.

Πάντως, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι μία αθέτηση πληρωμών βραχυπρόθεσμα «είναι εκτός συζήτησης».

«Θα προκαλούσε τεράστια αστάθεια στην ελληνική οικονομία, όλοι οι θετικοί παράγοντες θα εξαφανίζονταν… θα υπήρξαν πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες», πρόσθεσε.

«Η ιδέα είναι πολύ απλή: πρέπει να εργαστούμε για να βρεθεί μία σωστή λύση αντί να εξετάζουμε διάφορα σενάρια τα οποία θα είναι πολύ αρνητικά, και επίσης θα έχουν αρνητική επίδραση στην Ευρώπη, διότι θα ανοίξουν μία νέα περιοχή αστάθειας την οποία κανείς δεν θέλει».

Ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση επιδίωκε μία πρωταρχική πολιτική συμφωνία που περιλαμβάνει την Καγκελάριο Merkel, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της κας. Merkel, ήταν «ένα σημείο καμπής».

«Προφανώς η συνάντηση της κας. Merkel με τον κ. Τσίπρα ήταν ένα σημείο καμπής, διότι έδειξε ότι η πολιτική είναι κυρίαρχη, και ότι υπάρχει κοινό έδαφος για να τεθούν σε κίνηση τα πράγματα… Την ίδια στιγμή, συνειδητοποιήσαμε και συμφωνούμε, ότι οι λεπτομέρειες πρέπει να δοθούν, η δουλειά πρέπει να γίνει, οι τεχνικές διαδικασίες, κάθε βήμα προς βήμα, και ότι πρέπει να εργαστούμε σε αυτόν τον τομέα επίσης».

Ο κ. Σταθάκης, που όπως αναφέρει το RTE News συνήθως θεωρείται μετριοπαθής μεταξύ του υπουργικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, επέμεινε ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τις «κόκκινες γραμμές» της ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι «υφεσιακές».

Όπως είπε, τέλος, αυτές περιλαμβάνουν τομείς όπως η αγορά εργασίας και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.   
 

ZENITH