Skip to main content

Σταθάκης: Η ελληνική πρόταση παράτασης διατηρεί τις βασικές διεκδικήσεις μας

Ευρύτατη σύγκλιση στο ελληνικό αίτημα βλέπει ο υπουργός Οικονομίας, που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη. Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σε περίπτωση αποτυχίας στο σημερινό Eurogroup.

Σύγκλιση σε ένα κείμενο που θα διατηρεί τις κύριες διεκδικήσεις της κυβέρνησης βλέπει στο σημερινό Eurogroup ή στη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης που επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη (Εγνατίας 76) σε δηλώσεις του είπε ότι είναι αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – εταίρων και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση πέτυχε να υπάρχει πολύ μεγάλη σύγκλιση. Το κείμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση διατηρεί τις βασικές διεκδικήσεις μας».

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει «ένταση» και «διαφωνία» από τη Γερμανία, όμως δήλωσε αισιόδοξος ότι «με λίγη πολιτική βούληση θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Κι αν αυτό δε γίνει σήμερα θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής». Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ υψηλό το ποσοστό σύγκλισης με το ελληνικό κείμενο, που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Σε περίπτωση αποτυχίας πάντως επισήμανε πως θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μια σειρά από νομοσχέδια, που πιθανώς να μην είναι στο πλαίσιο των προβλέψεων της δανειακής σύμβασης, ο κ. Σταθάκης είπε πως «ό,τι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος και δεν προκαλεί δημοσιονομικά προβλήματα θα υλοποιηθεί άμεσα».

Για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας των οφειλετών δήλωσε ότι θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει, όμως για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα για να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες. «Το υπουργείο δεν είναι ακόμα έτοιμο να καταθέσει την πρόταση του για τα κόκκινα δάνεια. Θα γίνει τους επόμενους μήνες την κατάλληλη στιγμή και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε.

Ο κ. Σταθάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων, όμως είπε πως απλώς χρειάζεται λίγος χρόνος για να επανέλθουν όλα αυτά τα μεγέθη σε φυσιολογική πορεία.

ZENITH