Skip to main content

Σταθάκης: «Μαξιλαράκι» τα αποθεματικά της ΤτΕ

Έχουμε διάφορα μαξιλάρια ασφαλείας για τη ρευστότητα, ανάμεσα στα οποία και τα 3-4 δισ. ευρώ στην ΤτΕ, δήλωσε στην Telegraph ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Για «μαξιλάρια ασφαλείας» έναντι του προβλήματος ρευστότητας, όπως αυτό των αποθεματικών της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) που ανέρχονται σε 3-4 δισ. ευρώ, έκανε λόγο σε δήλωσή του στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, «υπερβολικές τις ιστορίες» για τη ρευστότητα στη χώρα.

«Αυτές οι ιστορίες είναι υπερβολικές. Έχουμε διάφορα μαξιλάρια ασφαλείας, ανάμεσα στα οποία 3-4 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κρυμμένα αποθεματικά που θα της επιτρέψουν να λειτουργήσει για μερικές ακόμη εβδομάδες, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι το κράτος θα μπορούσε να στερέψει από χρήματα μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει ότι τα αποθεματικά στην κεντρική τράπεζα της χώρας προέρχονται κυρίως από το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Αναλυτές υποστηρίζουν, αναφέρεται στο άρθρο, ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση μπορεί νόμιμα να δεσμεύσει αυτά τα χρήματα χωρίς να αθετήσει άλλες ταμειακές της υποχρεώσεις. «Πιστεύουμε οτι τα χρήματα αυτά είναι της τάξης περίπου των 1,8 δισ. ευρώ. Αν τα αποσύρουν με αυτή την αφορμή, πώς θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για αποπληρωμή των συντάξεων τον επόμενο μήνα;», διερωτάται τραπεζίτης που μίλησε στη βρετανική εφημερίδα.

 

ZENITH