Skip to main content

Σταθερά τα μηδενικά επιτόκια στις ΗΠΑ

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται από την αγορά και τους ειδικούς η διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια χαμηλά επίπεδα από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), έτσι ώστε να στηρίξει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψ
Σχεδόν βέβαιη θεωρείται από την αγορά και τους ειδικούς η διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια χαμηλά επίπεδα από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), έτσι ώστε να στηρίξει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Η Fed ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της για τον καθορισμό των επιτοκίων, και εκτιμάται ότι θα δεσμευτεί για διατήρηση των χαμηλών επιπέδων του κόστους δανεισμού για το επόμενο διάστημα. Τα τρέχοντα βασικά επιτόκια κυμαίνονται μεταξύ 0,00% και 0,25%.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, έχει ήδη εκφράσει την αισιοδοξία του ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα περιέλθει εκ νέου σε περιβάλλον ύφεσης, αλλά η ανάκαμψη παραμένει ευάλωτη σε ορισμένες «απειλές» όπως η κρίση χρέους της Ευρώπης, η αστάθεια της Wall Street, οι «σφιχτοί» καταναλωτές, η υψηλή ανεργία και η εύθραυστη στεγαστική αγορά.

Ταυτόχρονα, όμως, η οικονομία παρουσιάσει κάποια ανάπτυξη, με εμφανή βελτίωση της μεταποίησης και των επιχειρηματικών δαπανών.

ZENITH