Skip to main content

Σταθερή η τιμή του ψωμιού παρά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια

Άρχισαν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά σίτου, με τις τιμές να έχουν εκτοξευθεί μέσα σε δέκα μέρες από 15 λεπτά το κιλό στα 22, όπως καταγγέλλουν οι αλευροβιομήχανοι.
Άρχισαν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά του σίτου λίγες μόνο μέρες μετά τη δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού για εμπάργκο στις εξαγωγές του σιταριού. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων Δημήτρης Χαλάτσογλου ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αγόραζαν τα σιτηρά 15 - 16 λεπτά το κιλό από τους εμπόρους- με τιμή παραγωγού 11- 12 λεπτά - τις τελευταίες δέκα μέρες η τιμή εκτοξεύθηκε στα 22 λεπτά. «Οι ανάγκες της χώρας μας σε σιτηρά είναι περίπου 1.400.000 χιλιάδες τόνοι και παράγουμε μόλις τους 400.000 χιλιάδες τόνους, έτσι εισάγουμε περίπου το 70% της ποσότητας» είπε στη Voria.gr ο κ. Χαλάτσογλου.

Εκτίμησε μάλιστα ότι από το Σεπτέμβριο αν δεν ομαλοποιηθεί η αγορά βλέπει την τιμή των αλεύρων να αυξάνεται κατά 30-40%. «Οι αλευροβιομηχανίες ακόμη διατηρούν την παλιά τους τιμή περίπου 32 λεπτά το κιλό πωλούν το αλεύρι στα αρτοποιεία, γιατί διαθέτουν κάποια αποθέματα, τα οποία θα κρατήσουν μέχρι τέλη Αυγούστου» υπογράμμισε ο πρόεδρος των αλευροβιομηχάνων.

Καθησυχαστικοί οι αρτοποιοί
 
Από την πλευρά τους πάντως οι αρτοποιοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι επί του παρόντος δεν αυξάνεται η τιμή του ψωμιού στην ελληνική αγορά. «Τα αρτοποιεία κρατούν στάση αναμονής δεν υφίσταται σήμερα θέμα αύξησης τις τιμής είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος, ο οποίος εκτίμησε ότι θα εξισορροπήσει η παγκόσμια αγορά σιτηρών από την αναστάτωση που προκάλεσε η Ρωσία, από την αύξηση της παραγωγής σιτηρών στην Αμερική.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος αρτοποιών Θεσσαλονίκης Νεόφυτος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι αυτή η αύξηση στην τιμή των σιτηρών δεν θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές γιατί στην ουσία η ακριβαίνει μόλις 3-4 ευρώ το τσουβάλι το αλεύρι. Μιλώντας στη Voria.gr εξέφρασε φόβους ότι θα αυξηθεί η τιμή του ψωμιού σε περίπτωση που μετακυλιστεί το ΦΠΑ από το 11% στο 23%. «Ήδη έχουμε απορροφήσει δυο φορές την αύξηση του ΦΠΑ, τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και ΔΕΗ, αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι μεγάλο πλήγμα για μας και κατ΄ επέκταση για τους καταναλωτές» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος αρτοποιών Θεσσαλονίκης Νεόφυτος Παπαδόπουλος.

ZENITH