Skip to main content

Σταθεροποιείται στα 80 δολάρια το βαρέλι αργού του ΟΠΕΚ

Στα 78,88 δολάρια διαμορφώθηκε εν όψει του Σαββατοκύριακου η τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ για άμεση παράδοση, με ελαφρά αύξηση περίπου μισού δολαρίου, παρά τα στοιχεία για μείωση της ζή
Στα 78,88 δολάρια διαμορφώθηκε εν όψει του Σαββατοκύριακου η τιμή του βαρελιού των 159 λίτρων του αργού πετρελαίου για άμεση παράδοση, με ελαφρά αύξηση περίπου μισού δολαρίου, παρά τα στοιχεία για μείωση της ζήτησης του προϊόντος και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚ.

Ο 12μελής ΟΠΕΚ διασφαλίζει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς μαύρου χρυσού, ενώ στην πράξη, παράγει καθημερινά περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου περισσότερο από τα προκαθορισμένα, με αποτέλεσμα να σωρεύει αποθέματα, κάτι που πιέζει την τιμή του προϊόντος.

Σημειώνεται ότι, το ανοδικό ρεκόρ τιμής είναι τα 149 δολάρια το βαρέλι αργού πετρελαίου και σημειώθηκε μέσα σ εντονότατο όργιο κερδοσκοπικού χαρακτήρα φημών. Έκτοτε, η τιμή αφού έπεσε περίπου στα 35 δολάρια το βαρέλι, άμεση παράδοση, αναρριχήθηκε σταδιακά στην περιοχή των 80 δολαρίων. Η αποδυνάμωση του δολαρίου, στο οποίο το πετρέλαιο αποτιμάται, έναντι του ευρώ, συμβάλλει στη διαμόρφωση τιμής.

ZENITH