Skip to main content

Στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ θέλει η Κίνα

Η Κίνα επιδιώκει μια στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες έχουν ήδη πλησιάσει η μία την άλλη, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Τζιντάο.
Η Κίνα επιδιώκει μια στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες έχουν ήδη πλησιάσει η μία την άλλη, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Τζιντάο.

«Είμαι ευτυχής που χάρη στις κοινές προσπάθειες και των δύο μερών προσφάτως πραγματική πρόοδος έχει γίνει σ΄ αυτή τη σχέση», δήλωσε ο Χου σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.

«Πρέπει να παραμείνουμε στην ίδια πορεία και να ενεργούμε μαζί. Θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε την επικοινωνία και το συντονισμό με την αμερικανική πλευρά σε σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Εξάλλου, ο Χου Τζιντάο προειδοποίησε σήμερα στο Τορόντο τις πλούσιες και αναδυόμενες χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20) να μην προχωρήσουν σε μια πολύ απότομη διακοπή των πολιτικών ανάκαμψης της οικονομίας και να μην υποκύψουν στην πρόκληση να θέσουν σε ισχύ μέτρα προστατευτισμού.

«Οφείλουμε να ενεργήσουμε προσεκτικά και επαρκώς όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, το ρυθμό και την ένταση της διακοπής των διαφόρων συνόλων μέτρων ανάκαμψης και να σταθεροποιήσουμε την ορμή της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Χου ενώπιον των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G20.

«Οφείλουμε να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για να απορρίψουμε οποιαδήποτε μορφή προστατευτισμού και να αγωνιστούμε και να υποστηρίξουμε χωρίς αμφιβολίες τις ελεύθερες συναλλαγές», πρόσθεσε.

ZENITH