Skip to main content

Στερεύει η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα

Σε ποια επίπεδα έχει μειωθεί σήμερα η ρευστότητα του πιστωτικού συστήματος, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στα επιτελεία των τραπεζών.

Αργά αλλά σταθερά, η ρευστότητα του συστήματος, εξαντλείται. Σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 3,5 δις ευρώ σε ό,τι αφορά στο σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι τελευταίες «ενέσεις» που έγιναν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας (ELA) κατά το τελευταίο 15νθήμερο.

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, σχετικά με το πόσο δύσκολη διαμορφώνεται η κατάσταση, αρκεί να σημειωθεί το εξής συγκριτικό στοιχείο: το περασμένο φθινόπωρο, όταν ξεκίνησε το κύμα πολιτικής ρευστότητας, το αντίστοιχο ποσό ήταν 8 - 10 δισ. ευρώ και θεωρούνταν μικρό. Μάλιστα, οι τραπεζίτες, τότε εξέφραζαν την μεγάλη ανησυχία τους για το πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο έργο τους. Κατά συνέπεια, μπορεί κανείς να φανταστεί, τι συμβαίνει τώρα.

Την ίδια ώρα, τα επισφαλή δάνεια αυξάνουν με αλματώδεις ρυθμούς. Οι κατ' αρχήν εκτιμήσεις, για το κλείσιμο του α' τριμήνου κάνουν λόγο για 3 δισ. επιπλέον καθυστερούμενα δάνεια, οι οποίες, αν τελικώς επαληθευτούν θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει σημειωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.

ZENITH