Skip to main content

Στη Βουλή η τροπολογία για τα 25 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες

Κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για την επέκταση του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος κατά 25 δισ. ευρώ.
Κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για την επέκταση του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος κατά 25 δισ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει λίγες ώρες νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείο, ο πυλώνας αυτός δεν αφορά στην άμεση οικονομική στήριξη προς τις τράπεζες, αλλά απαιτεί την έκδοση τίτλων από τις ίδιες και απευθείας δανεισμό τους από την ΕΚΤ. Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι το ποσό αυτό δεν αποτελεί ούτε στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, ούτε σημαίνει έκδοση ομολόγων από την πλευρά των Ελληνικού Δημοσίου και κατά συνέπεια δεν έχει καμία επίπτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος.

Στην ανακοίνωσή του υπουργείου οικονομικών γίνεται λόγος για αναγκαία κίνηση προκειμένου να στηριχθεί και η πραγματική οικονομία. «Η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι η ρευστότητα που θα αντληθεί από τις τράπεζες θα διοχετευθεί για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

ZENITH