Skip to main content

Στη Βουλή το θέμα του ανδριάντα του Καραμανλή

Στο κοινοβούλιο έφτασε το θέμα της τοποθέτησης του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Θ. Καράογλου, στον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερου
Στο κοινοβούλιο έφτασε το θέμα της τοποθέτησης του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά από ερώτηση που  κατέθεσε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, στον  υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, για το πάγωμα των εργασιών στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ειδικότερα, ο κ. Καράογλου ρωτά αν προτίθεται το αρμόδιο υπουργείο να ακυρώσει την «λαθεμένη απόφασή» του για την επανεξέταση της χωροθέτησης του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνει, δε, ότι «εκδικητικό μένος της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στην μνήμη του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου να ακυρώσει την τοποθέτηση του ανδριάντα στη Θεσσαλονίκη. Η απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου έχει εξοργίσει τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, καθώς με τις μεθοδεύσεις αυτές η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να μειώσει την προσφορά του Μακεδόνα πολιτικού».

«Με την αιτιολογία ότι η απόφαση επανεξετάζεται, το αρμόδιο Υπουργείο προχώρησε στο «πάγωμα» των εργασιών της τοποθέτησης του ανδριάντα. Τέτοιες κινήσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να αλλοιώνουν την ιστορία του τόπου και να εκθέτουν τη χώρα μας», συμπληρώνει.

«Αναμφισβήτητα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σφράγισε με την παρουσία του, τη δράση και τα έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η προσφορά του στην εξέλιξη και πρόοδο της Θεσσαλονίκης, αλλά και η συμβολή του στη σύγχρονη ιστορία της χώρας ήταν τεράστια. Τα αποτελέσματα των έργων του και του ενδιαφέροντός του για την Βόρεια Ελλάδα και την πρωτεύουσα της Μακεδονίας είναι ορατά έως τις μέρες μας. Ως εκ τούτου, η τοποθέτηση του ανδριάντα του αποτελεί μια ελάχιστη κίνηση τιμής και μνήμης. Η όλη συζήτηση, λοιπόν, που γίνεται με στόχο την συστηματική απαξίωση της προσφοράς του Κωνσταντίνου Καραμανλή φανερώνει την κομματική μονολιθικότητα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», καταλήγει.

Σχολή Τυφλών Βορείου Ελλάδος

Ο βουλευτής της ΝΔ έθιξε και το λουκέτο με το οποίο απειλείται η Σχολή Τυφλών  Βορείου Ελλάδος, καταθέτοντας ερώτηση  προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Καράογλου, «κινδυνεύει να μπει λουκέτο στη Σχολή Τυφλών Βορείου Ελλάδος, λόγω της καταστροφικής και αδιέξοδης κατάστασης που έχει περιέλθει η Σχολή. Η δυσχέρεια, που αντιμετωπίζει αυτός ο φορέας Προστασίας Τυφλών, έχει δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων και εμποδίων στο έργο το οποίο προσφέρει. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Σχολή, πολλές νέες γενιές τυφλών θα αντιμετωπίσουν οξυμένα προβλήματα σε τομείς της ζωής τους».

«Το ανησυχητικό σε αυτή την κατάσταση είναι ότι οι οφειλές που έχει ο φορέας, προς τους εργαζόμενους και προς τους προμηθευτές είναι αρκετές. Συγκεκριμένα, εκκρεμεί η καταβολή ακόμη και των δώρων του Πάσχα προς τους εργαζόμενους. Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι η αναστολή των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης και προστασίας προς τους τυφλούς. Επιπλέον η έκρυθμη οικονομική κατάσταση θίγει τους αποδέκτες των υπηρεσιών αυτών, υποβαθμίζοντας την υλοποίηση των σκοπών του ιδρύματος. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να επιδείξει την δέουσα μέριμνα για τη σωτηρία της Σχολής Τυφλών, πριν να είναι αργά και απολέσει η Βόρεια Ελλάδα τον σημαντικό αυτό φορέα», συνεχίζει.

Ως εκ τούτου ο βουλευτής ρωτά αν «προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξεύρει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη Σχολή Τυφλών Βορείου Ελλάδος», καθώς και αν  «προγραμματίζει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να συνεργασθεί με τον συγκεκριμένο φορέα, έτσι ώστε  να εξευρεθεί σύντομα λύση».

Περιορισμός ελλειμμάτων του ΟΣΕ

Τέλος, ο κ. Καράογλου κατέθεσε ερώτηση και για το θέμα των διογκωμένων ελλειμμάτων του ΟΣΕ, προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα. Ειδικότερα, ρωτά «τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα και τα τεράστια προβλήματα που εμφανίζει ο ΟΣΕ».

Όπως αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ, «ο ΟΣΕ έχει περιέλθει σε  δεινή θέση, εξαιτίας των μεγάλων ελλειμμάτων που βαραίνουν τον Οργανισμό και τις θυγατρικές του εταιρείες. Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τα τεράστια ελλείμματα, που παρουσιάζει ο ΟΣΕ, δημιουργούν αρκετές δυσκολίες και εμπόδια για τη μελλοντική του εξυγίανση και ανάκαμψη«.

«Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός είναι η πιο προβληματική ΔΕΚΟ στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χρέη του αγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ, ενώ το τρέχον έτος, αναμένεται να αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 4% περίπου του ΑΕΠ της χώρας μας. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι σε ετήσια βάση τα ελλείμματα του ΟΣΕ αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η παραπάνω κατάσταση έχει τις ρίζες της στο 1981, όταν η τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σταδιακά άρχισε τη μείωση των επιχορηγήσεων, ενώ το 2002 η κατάσταση επιδεινώθηκε με την πλήρη κατάργηση της επιχορήγησης και τη λύση μέσω τραπεζικού δανεισμού. Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί η υψηλή μισθοδοσία που έχει ο Οργανισμός και τα πενιχρά έσοδα που διαθέτει, τα οποία δεν ξεπερνούν το 21% των λειτουργικών δαπανών», συνεχίζει.

«Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει άμεσα και επιτακτικά να αντιμετωπίσει την κατάσταση, καθώς δεν πρέπει να αγνοεί ότι ο ΟΣΕ διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη, εξαιτίας της κυβερνητικής», καταλήγει.

ZENITH