Skip to main content

Στη φόρα τα ...«άπλυτα» των τραπεζών!

Σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κίνηση προχωρούν ΕΚΤ και η ΕΕ, οι οποίες αποφάσισαν, στο αμέσως επόμενο διάστημα, να δώσουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress tests.
Σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κίνηση προχωρά η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress tests που πραγματοποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί η αντοχή τους σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα (πχ της κεφαλαιακής τους διάρθρωσης, των αποθεματικών και των προβλέψεών τους κλπ), πριν χρειασθεί να «μετρηθούν» σε πραγματικές συνθήκες κρίσης.

Μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα αυτών των προσομοιώσεων κρατούνταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, περίπου ως επτασφράγιστο μυστικό. Κι αυτό γιατί αναδείκνυαν όλες τις πιθανές «μαύρες τρύπες» του συστήματος. Ο ίδιος κανόνας ίσχυε και για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έκαναν τα ίδια τεστς όλο το προηγούμενο διάστημα. Μέχρι σήμερα μόνο φήμες κυκλοφορούσαν σχετικά με τα αποτελέσματά τους. Από εδώ και στο εξής θα δίνονται στη δημοσιότητα.

Προς το παρόν είναι άγνωστο πώς αντιδρούν οι διοικήσεις τους σε αυτή την εξέλιξη, που προωθεί τη διαφάνεια. Το πιθανότερο είναι ότι επισήμως θα εκφράζεται ικανοποίηση κι ανεπισήμως δυσαρέσκεια. Το σίγουρο πάντως είναι ότι αργά ή γρήγορα θα είμαστε σε θέση - όλοι οι υπόλοιποι - να γνωρίζουμε ποια τράπεζα έχει πραγματικό πρόβλημα και ποια όχι...

ZENITH